Ekonomi

Ordu’da Kış Kurak Geçti, Arılar Uyuyamadı

Ordu’da bu yıl kış kurak geçtiği için bal arıları kış uykusuna yatamadı. Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar nedeniyle kış aylarında arıların uçmaya başladığını ve bunun da koloni kayıplarına yol açtığını söyledi.

3.500 aktif arı, 600 binin üzerinde kovan ve 19 bin ton bal üretimiyle Türkiye’de bal üretiminde ilk sırada yer alan Ordu’da, bu yıl kar yağışı olmaması nedeniyle arılar uyuyamadı. 5 ay kış uykusuna yatması gereken arılar uçmaya devam edince üremeye ve kendilerine bırakılan balı tüketmeye başladılar. Bu durumun arılarda koloni kayıplarına neden olduğu belirtilmektedir.

“Gelecekte kesinlikle koloni kayıpları yaşayacağız.”

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin arıcıları tedirgin ettiğini belirten Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi, “Arılarımız kış aylarında uyumak zorunda kaldı. Zaten kış mevsimini şu ana kadar yaşayamadık. Arılar uçmaya başladı. Baharın kötü geçmesi nedeniyle kovanlardan ayrılan arılar akşamları geri dönmekte zorlanıyor. “Dışarı çıkan arı kovanı bulamıyor. Bu koloni kayıplarına neden olur. Gelecekte kesinlikle koloni kayıpları yaşayabiliriz” dedi.

“Gelecek sezon da olumsuz etkilenecek”

Çiftçi, önümüzdeki dönemde kış kurallarının bu şekilde devam etmesi halinde arı kolonilerindeki kaybın artacağını belirterek, “Baktığımızda doğanın gerektirdiği kar ve yağmuru almadığında stabilitesi bozuluyor. Bu da mevsimlik arıcıları olumsuz etkileyecektir. Arıcılarımız aslında 11’inci aydan itibaren arılara kışlık yem vermeyi bıraktılar ve ilaçlamayı da bıraktılar.” “Yaptılar. Mevcut hava koşullarıyla ilgili yapılabilecek fazla bir şey yok. Bu aylarda arıların kayıp yaşamaması için fazla uçmaması gerekiyor. Bu aslında arıcılarımızın elinde olan bir konu değil. Arıların çok uçması koloni kayıplarına ve popülasyonlarının azalmasına neden oluyor” dedi. – ORDU

orhaneliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu