Ekonomi

TÜRİB Genel Müdürü: Borsada 4 yılda 33 milyon ton ürün el değiştirdi

Türk Eserleri İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, borsada 4 yılda 33 milyon ton eserin el değiştirdiğini belirterek, “4 yılda 133 milyar liralık işlem hacmine ulaşıldı. Bu yıl 95 milyar liralık bir işlem hacmi hedefliyoruz.” söz konusu.

Kırali, Tarım Gazetecileri ve Muhabirleri Derneği (TAGYAD) öncülüğünde TOBB Toplum Tesisleri’nde düzenlenen “basın toplantısında” gazetecilerle bir araya geldi.

TÜRİB’de yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kırali, başta buğday, arpa ve mısır olmak üzere 17 işte işlem yapıldığını söyledi. Kırali, söz konusu 3 çalışmanın süreçlerin yüzde 90’ını oluşturduğunu, diğer 14 çalışmayla ilgili sürecin hacmini artırarak çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Elektronik eser sertifikası (ELUS) yatırımcı sayısının 200 bine ulaştığına dikkat çeken Kırali, lisanslı depoların kapasitesinin 4 yılda ikiye katlanmasının işlem sayısının artmasında etkili olduğunu söyledi.

Borsada kurulduğu günden bu yana 835 bin işlem gerçekleştirildiğini söyleyen Kırali, “Borsa 4 yılda 133 milyar liralık işlem hacmine ulaştı. Borsamızda bu süreçte 33 milyon ton ürün el değiştirdi. Bu yıl 95 milyar liralık bir işlem hacmi hedefliyoruz.” dedi.

Teknolojik dönüşüm çalışmaları

Gerçekleştirdikleri teknolojik dönüşüm projelerine değinen Kırali, bu konuda altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

TÜRİB Teknolojik Dönüşüm Projesi’nin değerine işaret eden Kırali, önümüzdeki yıl hasat döneminde sistemi devreye almayı planladıklarını söyledi.

Proje kapsamında iş piyasası aracı kurumlarının faaliyete geçmesini sağlayacaklarını belirten Kırali, aracı kurumların piyasaya çıkmasıyla birlikte saha taleplerinin daha fazla ilgi çekeceğini belirtti. “TÜRİB Teverruk Pazarı” adıyla İslami eserler pazarı açacaklarının bilgisini veren Kırali, pazardaki manipülasyonlara karşı hızlı önlem almak için TÜRİB Yapay Zeka Tabanlı Pazar Denetim Projesi’ni hayata geçireceklerini söyledi.

Hasat değerlendirmesi

Kırali, bu sezonun verimli bir hasat sezonu geçirdiğini vurgulayarak, “Uzak iki yıl geçirdik. Rusya-Ukrayna Savaşı ile birlikte TMO piyasaya hakim oldu. Ülkemizdeki depolarımız dolu, hasat iyi durumda. Dolayısıyla ‘tahıl koridoru’ndaki kriz kısa vadede ülkemizi etkileyecek, etkisi çok az olacak.” değerlendirmesini yaptı.

Rusya ve Ukrayna’ya “dünyanın tahıl ambarı” denildiğini kaydeden Kırali, koridordaki sorunun uzamasının tahıl üretimi düşük olan ülkelerde krize neden olabileceği uyarısında bulundu.

Tahıl ürünlerinin üretimi kadar depolanmasının da değerli olduğuna işaret eden Kırali, bu çerçevede lisanslı depoların kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade etti.

Mali sürdürülebilirliğin üretimin devamı için değerli olduğunu vurgulayan Kırali, “Bankalar ELÜS’ü teminat olarak kabul ederek çiftçiye likidite sağlıyor. Finansman sıkıntısı çeken çiftçi için bu çok değerli.” söz konusu.

TAGYAD Lideri İsmail Uğural da TÜRİB’in Türkiye’de çok değerli çalışmalara imza attığını belirterek, Borsa’nın yakın gelecekte yurt dışında da güzel işler yapacağına inandığını kaydetti.

cesme-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu