Haber

İsrail ordusu Şifa Hastanesi’ne baskın düzenledi

İsrail ordusu, gece yarısı Gazze Şeridi’nin en büyük hastanesi olan Şifa’ya operasyon başlattığını duyurdu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, hastaneye hedefli operasyon düzenlendiği belirtilerek, “İstihbarat bilgilerine göre İsrail savunma güçleri, Şifa Hastanesi’nin bir bölümüne yönelik Hamas’a yönelik hassas ve hedefli bir operasyon yürütüyor. ” Açıklamada, operasyonun burada olduğu düşünülen Hamas’ın karargâhını hedef aldığı bildirildi. CNN İsrail Ordusu Sözcüsü Peter Lerner televizyona yaptığı açıklamada, “Hastane ve bulunduğu kompleks, Hamas’ın operasyonlarının düğüm noktası, hatta belki de onun atan kalbi ve kontrol merkezidir.” dedi. İsrail ordusu, Hamas’a hastane operasyonundan 12 saat önce süre verildiğini açıklayarak, bir kez daha hastanedeki “Hamas teröristlerinin teslim olması” çağrısında bulundu.

Operasyon sırasında İsrail ordusunun ilk olarak hastane kompleksinin bodrum katına girdiği belirtildi. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Ashraf Al Kidra, “İşgal güçleri bodrumda arama yapıyor. Binaya patlayıcı atıyorlar.” Hastane yöneticilerinden Muhammed Zakout El Cezire ‘ye verdiği ifadede, hastanenin acil servisine ilk olarak İsrail askerlerinin girdiğini söylerken, Şifa Hastanesi Müdürü Dr. Münir El Berş ise operasyon sırasında patlamaların meydana geldiğini belirterek, “Hastanede patlama meydana geldiğini düşünüyoruz. Peki.” Ancak verilen bilgiler bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanamıyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı: Tanklar var

Hamas kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili Fransız Haber Ajansı (AFP)’ye İfadesinde hastane kompleksi içerisinde tankları, acil servis ve hastane giriş binasında ise askerleri gördüğünü belirtti. Söz konusu yetkili, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler’e (BM) “İsrail’in zulmünü durdurmak için derhal ve derhal müdahalede bulunma” çağrısında bulundu.

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Devam eden İsrail operasyonunun detaylarına ilişkin herhangi bir yorum yapılmayacağı” belirtildi. Beyaz Saray’dan bir sözcü. “ABD hastanelere yapılan baskınları desteklemiyor, hastanelere hastaların korunması gerekiyor” dedi. ABD Lideri Joe Biden da Pazartesi günü yaptığı açıklamada hastanenin korunması gerektiğini söyledi.

Hamas da ABD’yi suçladı

Hamas ise Şifa Hastanesi’ne yapılan operasyondan İsrail’in yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden’ın da sorumlu olduğunu savundu. Hamas’tan yapılan açıklamada, Hamas militanlarının İsrail’in Şifa Hastanesi’nde saklandığı ve burayı komuta merkezi olarak kullandığı iddialarına ABD’nin verdiği desteğin operasyona yeşil ışık yaktığı ileri sürüldü.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby Salı günü yaptığı açıklamada, “Hamas ve İslami Cihad’ın Şifa Hastanesini komuta ve kontrol merkezi olarak kullandığına dair istihbarata sahip olduklarını” söyledi. Kirby, Hamas militanlarının Şifa Hastanesi altında silah bulundurduğunu söyledi. Ayrıca İsrail’e yönelik operasyonlara hazırlık yaptığını ve depoladığını da iddia etti.

Gazze’de kanser hastalarının durumu kritik

Bu resmi görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün

Hastanede siviller de var

BM tahminlerine göre Şifa Hastanesi’nde şu anda çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 2 bin 300 hasta, hastane çalışanı ve sivil bulunuyor. Hamas’ın kontrolündeki Sağlık Bakanlığı, hastanede yaralıların da aralarında bulunduğu 20 bin kişinin bulunduğunu iddia ediyor. Görgü tanıkları, Gazze Şeridi’ndeki abluka nedeniyle hastanedeki koşulların kötüleştiğini belirtiyor. Ameliyatların anestezi yapılmadan yapıldığını, hastanede su, yiyecek ve yakıt bulunmadığını bildirdiler. Hastane Müdürü Muhammed Ebu Selmiye daha önce hastane binasının her yerinde cesetlerin bulunduğunu ve morgda elektrik olmadığını belirtmişti. Toplu mezarlara 179 cenazenin gömüldüğü belirtildi.

AFP, rtr / HT, JD

osmaneliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu