Haber

Numan Kurtulmuş, TBMM’nin 30. Başkanı oldu

AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yapılan birinci ve ikinci cinsiyet oylamalarında adaylardan hiçbiri gerekli oya ulaşamadı. Kurtulmuş, üçüncü tür oylamada 321 oya ulaşarak TBMM’nin 30. Başkanı oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yapılan ilk tur oylamada 586 milletvekili oyunu kullandı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçilmek için gerekli olan 400 oya hiçbir aday ulaşamadı. üye tam sayısının üçte iki çoğunluğudur.

Birinci cinsiyette AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 317, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, GÜZEL Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 42, DEVA Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 16, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 20 oy alırken, Türkiye Personel Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay 3 oy aldı. 6 oy da geçersizdi.

İkinci tipte de 400 oy çıkmadı.

İkinci tıpta adaylar 400 oya ulaşamadı. Kurtulmuş AKP’den 321, CHP’den Bingöl 131, YSP’den Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti’den Paçacı 41, DEVA Parti’den Yeneroğlu 15, Gelecek Partisi’nden Yazıcı Özbudun 21, TİP’ten Atalay 3 oy aldı. 3 oy da geçersizdi.

İkinci yarışın ardından Özbudun ve Yeneroğlu adaylıktan çekildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı için üçüncü oylama yapıldı.
Üçüncü seçenekte seçilebilmek için 301 oy yani salt çoğunluk gerekiyordu. Üçüncü tür oylamada 321 oy alan Numan Kurtulmuş, TBMM’nin 30. Başkanı oldu.

584 milletvekilinin oy kullandığı üçüncü oylamada CHP’li Bingöl 160, YSP’li Hatimoğulları Oruç 51, UYGUN Partili Paçacı 43, TİP’li Atalay 4 oy aldı. 5 oy da geçersizdi.

62. Hükümette Başbakan Yardımcılığı, 63., 64. ve 65. Hükümetlerde Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcüsü, Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Kurtulmuş, 6. Olağan Kongresi’nde MKYK’ya üye seçildi. 2018 yılında AKP. Kurtulmuş, AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

DW / Birleşik Krallık,ET

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu