Haber

Kalp ve Diyabet Hastaları Soğuktan Korunmalı

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. diyabet hastaları da dahil olmak üzere aşılar.”

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Çiftçi, özellikle kalp hastalarının ve şeker hastalarının grip ve zatürre aşısı yaptırmalarını önerdi.

“SOĞUĞA MARUZ KALMAK KALP HASTALIKLARINI DAHA FAZLA ETKİLİYOR”

Prof. Dr. Özgür Çiftçi şunları söyledi:

“Sibirya gibi çok soğuk ülkelerde soğuk havanın etkisi daha az iken bizim gibi ılıman kuşakta yer alan ülkelerde soğuk havanın etkisi daha fazla. Üstelik ani soğuğa maruz kalmak da kalp hastalıklarını daha fazla etkiliyor. Özellikle kalp krizi biz buna koroner arter hastalığı diyoruz.” Ayrıca hastalık grubunu daha fazla etkiler. Bu nedenle ne yapmalıyız? Soğuktan kendimizi korumamız lazım. Şeker hastaları ve kalp hastaları kendilerine daha fazla dikkat edecekler. Düzgün giyinmeleri, o şekilde dışarı çıkmaları ve düzenli yemek yemeleri gerekiyor. Soğuk havalarda diyabet kan şekeri seviyesinin düşmesine neden olabilir. daha yüksek olduğunu göreceğiz. Yüksek tansiyon ortaya çıkacak ve kanın akışkanlığı azaldıkça bu sorunlar daha da belirginleşecektir. Biz ne yapacağız? Sıcak giyineceğiz. Yediğimize, içtiğimize dikkat edeceğiz. Lipitlerden daha az karbonhidrat, daha sık yemeliyiz ve daha az yağlı yiyecekler tüketmeliyiz. “Hastanın kan şekerinin yükselmesine izin vermeyin.”

“ŞEKER KONTROLÜ ZORLANIRSA KORONER ARTIK HASTALIĞI ARTACAKTIR”

Şeker kontrolü zorlaşırsa koroner arter hastalığı da artacaktır. Asıl sorun özellikle bizim gibi ılıman ülkelerde soğuk havalardaki ani değişimlerin bizi etkilemesidir. Dışarıya çıktığımızda da dikkatli olmamız gerekiyor. Rüzgara karşı yürüyorsak ve soğuk bir rüzgarsa mutlaka kalp damarlarında spazma neden olabilir, ani kalp ölümlerini artırabilir, daha kısa sürede göğüs ağrısına neden olabilir. Örneğin normalde üç kat merdiven çıkarken göğüs ağrısı çeken bir hasta, bir kat merdiven çıktıktan sonra da göğüs ağrısı yaşayabilir veya daha kısa sürede göğüs ağrısı yaşayabilir. eğer bir yük taşıyorsa. Peki ne yapacağız? kendimizi koruyacağız. Dikkat etmemiz gereken bir diğer husus ise bildiğiniz gibi enfeksiyonlar kış mevsiminde daha sık görülüyor. Bu konuda da kendimizi savunmamız gerekiyor. Özellikle kalp hastalarının diyabet hastaları da dahil olmak üzere grip aşısı ve zatürre aşısını yani pnömokok aşısını yaptırması gerekiyor. Bunlara dikkat edersek soğuktan korunmamız mümkün, etkisi ise oldukça sınırlı olacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu