İş

HAK-İŞ Başkan Yardımcısı Değirmenci’den asgari ücret açıklaması

Asgari ücret konusunda HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Lideri Yunus Değirmenci, “Hükümetten ve işverenlerden asgari ücretin 7 milyon ve üzerini kapatacak bir reçete bekliyoruz ve istiyoruz. 30 milyon kişiye aileleri mutlu, yüzleri gülüyor ve yaşam standartlarını yükseltiyor.” dedi.

7 Aralık’ta başlayacak asgari ücret belirleme çalışmaları öncesi Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, taban fiyat artışına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Değirmenci, taban fiyatta yapılacak artışla birlikte çalışanların alım gücünün eş zamanlı olarak reel orantılı olarak artmasını talep ettiklerini belirterek, “Bunun için asgari ücret artışının hemen ardından tüm temel ihtiyaç maddeleri, Özellikle gıda ve enerjide işletmelerin yapması muhtemel fahiş zamların önüne geçilsin istiyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Son yıllardaki fiyat artışlarının hayat pahalılığını analiz edemediğini vurgulayan Değirmenci, “Milyonlarca çalışanın gözü kulağı, devletten ve patronlardan gelecek adil bir zam oranında. yapılacak zamda çalışanlar dikkate alınmalı.Öte yandan sadece beklediğimiz seviyede fiyat artışı yapmak yeterli değil.Örneğin geride bıraktığımız Temmuz ayında yüzde 30 ek zam yapıldı. taban fiyatta, rutin uygulamanın dışında.O dönemde taban fiyat 4 bin 253 liradan 5 bin 500 liraya çıktı.Günün koşullarında bu artış toplumun tüm kesimleri tarafından memnuniyetle karşılandı.Ama ne yazık ki çalışanların adına sevindik.çok kısa sürdü.taban fiyat artışı çarşı reyonlarında,giyim mağazalarında,kırtasiye raflarında hızla eriyip gitti,kira ve fatura girdabında.bu nedenle diyoruz ki; anlam Baz fiyattaki artış, enflasyon canavarını da dizginleyecek ve fahiş artışların önüne geçecek. Asgari fiyata yapılan zamların anlam kazanması için uygulamaya konulması gerekiyor” dedi.

“Hakkımız ne ise verilsin”

Değirmenci, “Piyasa koşullarından dolayı yatırımcı ve patronların başı belaya girdiğinde personel fedakarlıktan asla kaçmadı. Şimdi sıra işverenlerde” dedi. Çalışanların tüm bu özveri ve fedakarlıklarının artık ödüllendirilmesi gerekiyor. Asgari fiyattan Türkiye’nin yaşam koşulları ve yaşam standartları dikkate alınarak zam oranı belirlenmeli ve ortak sözleşme ile imzalanmalıdır. Çalışanlar yalnızca sıkı çalışmaları için adil bir şekilde ödüllendirilmelidir. yeter” diyerek asgari ücrette ciddi artış talep etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun mevcut işleyiş ve yapısındaki yanlışlara vurgu yapan Değirmenci, “Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesi niteliğindeki bir yapıda sadece bir personel konfederasyonunun olması bizim için yeterli değil. Asgari fiyat artışından etkilenecek herkesi temsil eden bu masada.” Komisyonun yapısıyla ilgili düzenlemelerin yapılmasının çok daha verimli sonuçlar vereceğinin altını çizdi.

“Vergi dilimi yüzde 10 olarak sabitlenmeli”

Öte yandan Değirmenci, vergi yükünün çalışan maaşları üzerindeki ağırlığına da dikkat çekerek, “2022 yılı başında çalışanların maaşları arasında vergi dilimi uygulaması ile 2022 yılı başında maaş arasında ciddi farklar ve kayıplar yaşanıyor. Aralık ayı itibari ile maaşlarını alıyorlar. Tüm çalışanlar bu vergi yükü altında eziliyor.”Ülkenin yaptığı fiyat artışları vergi diliminden dolayı eriyip gidiyor. Bu nedenle, vergi dilimi en azından devam eden yaşam maliyeti sona erene kadar yüzde 10 olarak sabitlenmelidir. Sonrasında adil ve hakkaniyetli bir vergi dilimi uygulanmalı” dedi. – KARABÜK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu