Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “17 Temmuz itibarıyla askıya alınan girişimin kapsamını genişleterek yeniden hayata geçirilmesi için temaslarımız sürüyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “17 Temmuz itibarıyla askıya alınan girişimin yeniden hayata geçirilmesi için temaslarımız sürüyor. Sayın Putin, Afrika gibi ülkelerin gıda erişimi konusunda hassas. Bu sorunun daha fazla çıkmaza girmeden çözülmesi Batı ülkelerinin vaatlerini yerine getirmesine bağlı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 14. Büyükelçiler Konferansı’nda konuştu. Türkiye tarihinde önemli kazanımların olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sahip olduğumuz her şeyin bedelini ödedik. Kusan tanklara teslim olmadık. Canımızı verdik, ülkemizin binlerce evladını şehit ettik ama geleceğimize leke sürmedik.” “Son dönemde televizyon ve sinema alanında başarılı projelere imza atıldı. Şehitlerimizin hikayeleri ekranlara taşındı. Dünyanın farklı köşelerinde milletimizi temsil ederken şehit olan diplomatlarımıza bir kez daha Allah’tan hamd olsun. Merhamet diliyorum.” açıklamasını yaptı.

Bu yıl cumhuriyetin 100. yılına ulaşmanın gururunu yaşadığını belirten Erdoğan, “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına yelken açacağız. Elde ettiğimiz hiçbir başarı altın tepside sunulmadı. 21 yılda ülkemizi prangalardan kurtardık.Türkiye’nin çehresini her alanda değiştirdik.Tarihimizden güç alarak geleceğimizi çizmeye çalışıyoruz. Dış politikamızın ufkunu tüm dünyayı kapsayacak şekilde genişlettik. Ülkemizin itibar projesi olan Türk Evi’ni 2 yıl önce hizmete açtık. Burada saymak gerekirse diplomasi alanında ülkemize sayısız başarılar kazandırdık” dedi. Yeni dönemde de yepyeni bir şevkle yollarına devam ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlkemiz; çok açık. Türkiye tribünlerden olayları izleyemiyor. Sahada ve masada aktif olmak bizim için bir tercih değil zorunluluktur. Baskıların peşinden koşmayız, baskılara sabırla ve onurlu bir şekilde boyun eğmeyiz. Diplomasinin tüm imkanlarını kullanıyoruz. Sert ve yumuşak gücün tüm unsurlarını kullanarak Türkiye’nin çıkarlarını koruma kaygısı taşıyoruz. Devletimizin öncelikleri çerçevesinde büyükelçilik ve konsolosluk ağımızı genişletme çabalarımız devam ediyor.”

Türkiye’nin uluslararası ilişkilere damgasını vuran, birçok kritik konuda müdahil olmak isteyen, gidişatı yakından takip edilen oyun kurucu bir ülke haline geldiğinin altını çizen Erdoğan, “Açılış törenimize katılan ülke sayısı Türkiye’nin gücünü gösterdi. .ve sağ salim dönüşleri hızlanacak.Millet olarak bu konuda insanlık tarihine geçecek büyük bir duruş sergiledik.Sayısız mülteciye kucak açtık.Toprak bütünlüğünü tehdit eden terör belasını ortadan kaldırana kadar operasyonlarımız devam edecek. Irak ve Türkiye de.” söz konusu.

Putin ile ortak paydada buluşacaklarına inandığını dile getiren Erdoğan, “Bildiğiniz gibi Ukrayna konusundaki duruşumuz tüm dünyadan büyük takdir gördü. Bu süreçte çatışan tarafları da masaya yatırdık. Akan kanı durdurmak için çaba sarf ettik” diyenler, “Yeniden uygulanması için temaslarımız devam ediyor. Sayın Putin, bizim gibi Afrika gibi ülkelerin gıdaya erişimi konusunda hassasiyet gösteriyor. Elbette bu sorunun çıkmaza girmeden çözülmesi Batılı ülkelerin sözlerini yerine getirmelerine bağlı. Bu konuda ortak paydada buluşabileceğimize inanıyorum.” dedi.

Karadeniz açılımı ile başlayan olumlu havanın bazı ülkeler tarafından iyi karşılanmadığını, aksine ateşe verildiğini belirten Erdoğan, “Bu gerginliğin daha fazla devam etmesini istemiyoruz. Çalışmaya devam edeceğiz. tüm taraflara saygılarımla.Savaşın Karadeniz’e sıçraması tüm bölgemiz için felaket olur.Biz kimseyle savaşmayacağız.Biz bunun peşinde değiliz,dost sayımızı artırmanın peşindeyiz.Bizim yok. başta komşularımız olmak üzere kimseyle çözülemeyecek hiçbir sorunu, bölge ülkeleri, AB ve NATO müttefikleri ile yarattığımız olumlu atmosferi sürdürmeye kararlıyız. tepeden bakan ve geri dönmeyeceği inancıyla onu hor gören İslamofobi ile mücadele etmek zorundayız.Gün geçtikçe pervasızlaşan bu barbarlık karşısında en güçlü yansımayı veren ülke haline geldik. İslamofobi ile mücadelemizi dost ve kardeş ülkelerle birlikte yürütüyoruz. Bu konuda uluslararası kuruluşları seferber ediyoruz. Faillerin hak ettikleri cezayı almalarını sağlamak bizim görevimizdir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son haftalarda bazı Avrupa ülkelerinde yaşanan dayanılmaz İslam düşmanlığıyla mücadele için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, “Kutsal kitabımız Kuran’a yönelik saldırıların önlenmesi, bu nefret dolu hataların faillerinin cezalandırılması için” dedi. hak ettikleri cezayı vermek bizim asli görevimizdir.” dedi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu