Haber

FETÖ firari İpek, uluslararası mahkemede Türkiye aleyhine açtığı tazminat davasını kaybetti

Koza Altın’ın eski patronu FETÖ firari Akın İpek, 2018 yılında Uluslararası Yatırım Uyuşmazlık Analiz Merkezi’nde (ICSID) Türkiye aleyhine açtığı tazminat davasını kaybetti.

Dava süreci hakkında bilgi veren Türkiye Cumhuriyeti avukatı Mustafa Doğan İnal, Koza İpek Holding AŞ’nin Hamdi Akın İpek ve İpek ailesi üyeleri ile ilgili yönetiminin Ankara 5. Ceza Mahkemesi’nin kararıyla kayyuma (TMSF) devredildiğini kaydetti. 26 Ekim 2015’te Barış.

İnal, İpek Investment Limited’in 26 Mayıs 2015 tarihinde İngiltere’de kurulmuş bir İngiliz şirketi olduğunu, bu şirketin tek yönetim kurulu üyesinin Hamdi Akın İpek olduğunu ve hissedarlarının İpek ailesinin diğer üyeleri olduğunu belirtti.

İpek Yatırım Limited’in TMSF’ye 23 Aralık 2016’da ihtarname ile bildirimde bulunduğunu belirten İnal, Koza ile imzalanan sözleşmeye göre Koza İpek Holding’in hisselerinin 7 Haziran 2015’te hisse satış sözleşmesiyle İpek Yatırım Limited’e satıldığını söyledi. İpek Holding AŞ. Şirketin 31 Ağustos 2015 tarihinde ciro yoluyla İpek Yatırım Limited’e devredildiğinin belirtildiğini kaydetti.

İnal, İpek Yatırım Limited’in bu konunun şirketin pay defterine kaydedilmesini istediğini, kaydedilmemesi halinde pay bedeli kadar tazminat ödeneceğini bildirdi.

Avukat İnal, TMSF yönetimindeki Koza İpek Holding AŞ’nin Ankara 2. Ticaret Mahkemesi’nde açtığı tespit davası sonucunda mahkemenin İpek Yatırım’ın varlığı iddia ettiği hisse satış sözleşmesinin iptaline karar verdiğini bildirdi. Sınırlı, yoktu.

Davacının iddiaları

Davacı İpek Yatırım Limited’in bu tahkim davasını Koza İpek Holding A.Ş.

“İpek Yatırım, Koza İpek Holding’in hisselerinin yüzde 100’ünü satın aldığı Eylül 2015’ten bu yana, Türkiye Cumhuriyeti’nin ihlal ettiği iddiasıyla İpek Yatırım’ın bugün bile devam eden yatırımının değerini düşürmeyi veya ortadan kaldırmayı amaçlayan Koza Grubu’na karşı tavır aldı. İkili Yatırım Anlaşması kapsamındaki yükümlülükleri nedeniyle 5-6 milyar USD tazminat talep etti.

İnal, İpek Yatırım’ın Türkiye’nin Koza Grubu’nun ülkedeki çıkarlarına zarar verecek girişimlerde bulunduğunu iddia ettiğini belirtti.

Hakem heyeti talepleri reddetti.

İnal, dava kapsamında yapılan savunmalara da değinerek, İpek’in ICSID’e başvurmak için kasten ve kötü niyetle şirketinin uyruğu değiştirmeye çalıştığını, Koza-İpek Holding hisselerinin İpek Investment Limited’e devredildiğini ifade etti. muvazaalı ve geriye dönük olarak geçersiz bir hisse dönemi sözleşmesi. .

Akın İpek’in teşebbüs ettiği hisse devrinin Türk hukukuna göre geçersiz olduğunun ifade edildiğini kaydeden İnal, İpek’in gerçek ve aktif bir yatırım yapmadığını, hisse devrinin sadece hisselerin yurtdışındaki bir şirkete devrini sağladığını ve bu durumun bu durumu dile getirdiğini söyledi. Türkiye’ye yatırım olarak gerçek bir “katkı” oldu. yaratmadığını vurguladı.

İnal, hakem heyetinin, İpek Yatırım Limited’in Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açtığı tahkim davasının esasına ilişkin tüm iddialarının, davacı tarafından Türkiye’de gerçek bir yatırım yapılmadığı ve ICSID’nin tahkim davacı tarafından kötüye kullanıldı.

Öte yandan Türkiye, Vakit gazetesine uluslararası mahkemede açtığı davayı da kazanmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu