Ekonomi

Japonya’dan Çin’den deniz ürünleri ithalat yasağının kaldırılması talebi

Japonya Başbakanı Kishida Fumio, Çinli mevkidaşı Li Chiang ile Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen 43. ASEAN Tepesi’nin kenarında bir araya geldi.

Japonya’nın Fukushima’daki atık suyun boşaltılmasıyla ilgili durumunu Çinli mevkidaşına anlatan Kisida, Japon denizcilik eserleri üzerindeki ithalat yasağının kaldırılması çağrısında bulundu.

Kishida, Tokyo-Pekin ortasında son dönemde artan gerilime karşı güçlü ve istikrarlı çıkarların tesis edilmesi gerektiğini belirtti.

Çin Başbakanı Li ayrıca radyoaktif atık suyun deşarjının küresel deniz ekolojisini ve insan sağlığını ilgilendirdiğini belirterek, Japonya’nın konuyu sorumlu bir şekilde ele alması gerektiğini vurguladı.

Japonya’yı uluslararası yükümlülüklerine uymaya davet eden Li, komşular ve ilgili paydaşlarla istişarede bulunulması gerektiğine dikkat çekti.

Fukuşima’dan radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılması

Japonya, daha önce açıkladığı plan doğrultusunda 24 Ağustos’ta Fukushima’dan radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasına başlamıştı.

Çin, eleştiri ve muhalefete rağmen Japon hükümetinin tek taraflı tahliyesini protesto ederek, bunu “küresel kamu çıkarını hiçe sayan son derece bencil ve sorumsuz bir eylem” olarak nitelendirdi ve Japonya’dan deniz eserleri ithalatını durdurdu.

Mart 2024’e kadar toplam 31.200 ton radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasını öngören plan, Çin ve diğer komşu ülkelerin yanı sıra bölgede yaşayan balıkçılar ve çevre koruma aktivistlerinin tepkisine neden oldu.

Tokyo hükümeti, eleştirilere karşı, okyanusa atılması planlanan radyoaktif atık suyun temiz suyla seyreltildiğini, sudaki radyoaktif madde miktarının insan sağlığına zararlı kabul edilen miktarın 40’ta 1’i olduğunu ve doğaya zarar verdiğini ileri sürüyor. çevre.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, tesiste yaptığı incelemelerin ardından 4 Temmuz’da yayınladığı raporda, Japonya’nın atık su deşarj planının güvenlik standartlarına uygun olduğu, insanlara ve çevreye verebileceği zararın “ihmal edilebilir” olduğu sonucuna vardı.

Mart 2011’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami, Fukushima Ichi Nükleer Santrali’ndeki 4 nükleer reaktörden 3’üne zarar vermiş, santralin çevresi radyoaktif serpinti nedeniyle “tahliye bölgesi” ilan edilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu