Ekonomi

“TANAP’tan bu yıl 10,2 milyar metreküp gaz Türkiye’ye taşınacak”

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Türkiye ile Azerbaycan arasında güç alanında işbirliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nin kapasitesinin artırıldığına dikkat çekerek, “Bu yıl 22,2 milyar metreküp Türkiye’ye, 10,2 milyar metreküp Türkiye’ye, Avrupa’ya metrelerce gaz ihraç edilmesi bekleniyor” dedi.

Azerbaycan’dan Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatı için inşa edilen ve 12 Haziran 2018’de faaliyete geçen TANAP’ın Bakü-Tiflis-Erzurum ile entegrasyonu ile Hazar Denizi’ni Türkiye’ye bağladıklarını belirten Mammadov Doğal Gaz Boru Hattı. Türkiye’nin güç güvenliğini güçlendirdiğini ve Azerbaycan’ın yurt dışına gaz satmasını sağladığını belirtti.

Mammadov, Bakü-Tiflis-Erzurum, TANAP ve Azerbaycan’dan İtalya’ya uzanan Trans Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) toplam yatırım maliyetinin 40 milyar dolar olduğunu belirterek, şunları kaydetti: Avrupa ve Türkiye’nin doğalgazda kaynak çeşitliliğini artırmak ve Türkiye’nin bir enerji koridoru haline gelmesi için bugüne kadar atılan en stratejik adımlar. işbirliği yeni bir boyuta taşındı” dedi.

TANAP’ın taşıdığı gaz hacmi önemli ölçüde arttı

TANAP’ın faaliyete geçmesinden bu yana 22 milyar metreküpü Türkiye’ye, 24 milyar metreküpü Avrupa’ya olmak üzere toplam 46 milyar metreküp gaz taşındığını vurgulayan Mammadov, “Yeni rakamlara bakacak olursak şunu görüyoruz. TANAP’ın mevcut 16 milyar metreküp olan iletim kapasitesini önümüzdeki yıllarda ikiye katlama planı, Türkiye’nin ‘doğal gaz hub’ına dönüşmesine değerli katkı sağlayacaktır’ dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun “Doğal Gaz Piyasası 2022 Kısıtlama Raporu”na göre, 2022 yılında Azerbaycan’dan Türkiye’ye yapılan gaz sevkiyatı 8 milyar 705 milyon metreküp oldu. Söz konusu gaz sevkiyatının bu yıl 10,2 milyar metreküpe çıkarılması, yıllık bazda yaklaşık 1,5 milyar metreküp artış.

Kapasitenin artırılması, iki ülkenin enerji güvenliğindeki rolünü artırıyor

Mammadov, “Kapasitenin 32 milyar metreküpe çıkarılması o boru hattıyla hem Azerbaycan’ın hem de farklı devletlerin gazının Avrupa devletlerine gönderilmesini sağlayacak. Bu hem Azerbaycan’ın hem de Türkiye’nin Avrupa’nın enerji güvenliğindeki rolünü artıracak, İki ülkenin siyasi önemini artırın.” değerlendirmesini yaptı.

Mammadov, TANAP projesi ile Türkiye’nin doğu ile batının ortasında bir güç koridoru olmaktan çıkıp “enerji merkezi” konumuna ulaştığını belirterek, “TANAP ile Azerbaycan enerjisini Batı’ya iletti. güvenilir bir ortak olurken, Türkiye enerji güvenliği ve Avrupa Birliği için güvenilir bir ortak kazandı.Türkiye’nin enerji güvenliğinde kritik bir rol oynadı.Böylece bu işbirliğinden hem ülkeler hem de Avrupa yararlandı.Uluslararası arenadaki gelişmeler daha da artırdı. TANAP’ın önemi.”

Azerbaycan’ın Türkiye elektrik sektöründeki yatırımlarına ait Büyükelçi Mammadov, “Bu mega projelerin yanı sıra Azerbaycan’ın devlet şirketi SOCAR’ın Türkiye’de elektrik sektöründe ikili bazda yatırım bedeli 20 milyar dolar civarında. SOCAR, petrolde Türkiye, gaz ve petrol işlerinin tedarikçilerinden biridir ve Türk şirketleri, TPAO ve BOTAŞ ile kapsamlı bir işbirliği vardır.

SOCAR ile TPAO’nun ortasındaki hidrokarbon yataklarının aranması ve üretilmesi konusunda iş birliğine dikkat çeken Mammadov, TPAO’nun Azerbaycan’da Şafak-Asiman, Karabağ ve diğer bazı projelerle ilgilendiğini söyledi.

Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı için çalışmalar sürüyor

Mammadov, Iğdır ve Azerbaycan’ın Nahçıvan bölgesinin ortasına doğal gaz boru hattının yapılmasının gelecek projeler arasında yer aldığına işaret ederek, “2020 yılında imzalanan mutabakat zaptı ile temelleri atılan bu projenin hayata geçmesi için gerekli adımlar atılıyor. Yılda 500 milyon metreküp gaz taşıma hacmine sahip olacak ve atılacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu