Sağlık

Şiddet ve korku temalı diziler psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Son dönemde şiddet ve korku içeren dizilere ilginin arttığını belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, bu durumun bireyler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Özellikle gençlerin ve çocukların şiddeti ekrandan öğrenebilecekleri uyarısında bulunan davada, “Modellik yoluyla bu tür içerikleri izleyen çocuklarda saldırgan davranışlar ve şiddet eğilimleri oluşabiliyor. Şiddet çocukların davranışlarına da yansıyabilir” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Işık Dava, şiddet içeren dizi ve filmlere olan ilginin nedenlerini ve ruh sağlığına etkilerini değerlendirdi.

Artan şiddet eğilimi

Son zamanlarda ekranlardaki şiddet içerikli yayınların çok arttığını ve bu tarz içeriklere sahip dizi ve filmlere ilginin yüksek olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı İdeal, “Bu diziler Türkiye’de de çıkmaya başladı. reyting aldıkları için önümüzde daha çok duruyor. Bu dizilerle birlikte uygulanan şiddet de artma eğilimindedir. Toplumu doğrudan etkiler. Medyada şiddetin çok sık işlenmesi, şiddetin modellenmesine, normalleştirilmesine ve kişiliksizleştirilmesine yol açabilir. Bazı dizilerin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri var” uyarısında bulundu.

Şiddete maruz kalmak olumsuz etkiliyor

Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, medyada şiddete daha fazla maruz kalan bireylerin dünyayı daha karanlık ve daha kötü bir yer olarak görmeye, daha şiddetli olarak algılamaya başladığını söyledi.

Çocuklar şiddete maruz kalıyor

Şiddet içerikli dizi ve filmlerin korkutucu ve heyecanlı oldukları için daha çok tercih edildiğini ve izlendiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı İdeal, “Televizyonda şiddet içerikli yayınlar her yaştan insana ulaşıyor ve çocukları birçok yönden olumsuz etkiliyor. . Şiddet içeren ve çok izlenen diziler var. Özellikle ergenler bazen bu rol modellerini herhangi bir zihinsel işlem yapmadan kopyalarlar. Şiddet dizide onaylanmıştır. Çocuklar birçok şeyi teknoloji aracılığıyla öğreniyor ve bunu davranış haline getiriyor.”

Çocuklar şiddeti ‘model’ alıyor

Çocukların şiddeti ekranlardan öğrenebileceklerini belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Işık Dava, “Çocukların ve gençlerin ne tür içeriklere maruz kaldığı önemli. Bu tür içerikleri izleyen çocuklarda modelleme yoluyla saldırgan davranışlar ve şiddet eğilimleri oluşabilmektedir. Şiddet çocukların davranışlarına da yansıyabilir. Çocukların okul başarısını olumsuz etkileme, akran ilişkilerinde çatışma, toplum tarafından kabul edilmeyen davranışlara eğilim, saldırgan tutumlar geliştirme gibi sonuçlara neden olabilir.

Şiddet sahnelerini canlandırıyorlardı.

Geçen yıl bir platformda en çok izlenenler listesine giren “Kalamar Oyunu” dizisinin çocuklar ve gençler üzerindeki etkisinin tartışıldığını söyleyen Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, “Bu dizi çok beğenildi. Özellikle okul çağındaki çocuklar arasında çok sevilen bir dizi. Çocuklar dizide oynanan bazı oyunları kendi aralarında oynamaya ve şiddet sahnelerini canlandırmaya başladılar” dedi.

Şiddet sahnelerinin bireyleri şiddete karşı duyarsızlaştırmaya ve sıradanlaştırmaya başladığına değinen Uzman Klinik Psikolog İnci Işık İdeal, “Televizyon programlarında şiddet içeren programlara yer verilmemeli. Bu durumu önlemek için anne babalara ve yetişkinlere bazı sorumluluklar düşmektedir. Bakıcılar vakit geçirmek için çocukları uzun süre ekran karşısında bırakmamalı ve ekran kullanımına son verilmelidir. Çocuklar ne tür içerikler izlediklerini kontrol etmeli ve gelişimlerini olumsuz etkileyecek programlardan korunmalıdır. Araştırmalara göre şiddet içeren çizgi film izleyen çocukların akranlarına göre daha fazla kargaşa içinde oldukları ve ağır duygularla baş etmekte zorlandıkları ortaya çıkmıştır.

Şiddet içeren içerik, kontrol kaybına yol açar

“Şiddet içeren dizi ve filmleri izlemek bir eğlence biçimi olarak görülse de zararlı etkileri olduğu” uyarısında bulunan Uzman Klinik Psikolog İnci Işık İdeal sözlerini şöyle tamamladı:

“Şiddet içeren içeriğe maruz kalan insanların beyinleri üzerinde yapılan bazı araştırmalar var. Yapılan bir araştırmada şiddet içerikli video oyunlarına maruz kalan gençlerin dikkat, karar verme ve öz kontrolde güçlükler yaşadıkları, duyguları tanıma, hissetme ve yönetmede zayıflıklar gösterdikleri ortaya çıktı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu