Sağlık

‘Acı hissetmeyen kadın’ soruşturma altında: Kronik ağrılara son verebilir

İskoçya’da yaşayan Jo Cameron isimli bir kadın ağrı ve sızı hissetmediği için bilim dünyasının dikkatini çekti.

Cameron, bir yanının yandığını ancak yanmış deri kokusu aldığında fark eder. Fırını kullanırken sık sık kollarını yakar ama onu uyaracak bir acı hissetmez. Gerçek bir acı ve acı hissetmez, korku ve endişe gibi duygulara yabancıdır.

TRT Haber’in haberine göre Jo Cameron, dünyada sadece bir kişide daha görülen bir genetik mutasyon türüne sahip. Bazıları için onunki tıbbi bir mucize.

DOĞUMSAL ANALJEZİ

2019’da BBC ile yapılan bir röportaja göre Cameron, derisinin yandığını ancak kokladığında veya gördüğünde fark ediyor. Ona göre acı soyut bir kavramdan başka bir şey değildir.

Cameron’ın doğuştan gelen tuhaflığı, dünyada yalnızca birkaç kişi tarafından paylaşılıyor.

Konjenital analjezi adı verilen bu durum, artan terleme veya koku alma duyusu eksikliği gibi diğer semptomlarla birlikte gelebilecek birden fazla genetik nedene sahip, milyonda bir görülen bir olaydır.

University College London’daki (UCL) bilim adamları, kronik rahatsızlığı olanlarda ağrı yollarının nasıl kapatılabileceğini anlamak için genlerini inceliyorlar.

NADİR BİR DEĞİŞİKLİK

Ağrı, vücuttaki hasar için açıkça yararlı bir barometredir. Ancak, bazen sinyal artık kullanışlı olmayan çok aktif bir durumda takılıp kalabilir.

Birkaç aydan fazla sürdüğünde buna kronik ağrı denir. Cameron’ın genleri acıdan kurtulmak için sırlar barındırıyor olabilir.

UCL ağrı genetikçisi James Cox, “Moleküler düzeyde tam olarak neler olup bittiğini anlayarak, ilgili biyolojiyi anlamaya başlayabiliriz ve bu, bir gün hastalar için geniş kapsamlı olumlu etkilere sahip olabilecek ilaç keşfi için olasılıkları açar” diyor.

Cameron’ın durumuna, 2019’da Cox ve UCL’deki meslektaşları tarafından bulunan FAAH-OUT adlı genindeki nadir bir varyasyon neden oluyor.

Cameron 65 yaşına gelene kadar kendi yaşam deneyiminin diğer birçok insanınkinden ne kadar farklı olduğunu fark etmemişti.

Şimdi umut, hücrelerinin benzersiz sırlarının daha birçok kişiye daha keyifli ve daha az acı verici bir yaşam sunabilmesidir.

Çalışma Brain’de yayınlandı. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu