Haber

Doğal versiyon fideler gözlerine benziyor

Doğal versiyon fidanlar gözlerine bakıyor

Fidelerin uzunluğu 10-15 santimetreye ulaştı

MUĞLA – 2021 yılında Marmaris, Bodrum, Milas, Kavaklıdere, Yatağan, Menteşe ve Köyceğiz ilçelerinde 13 gün devam eden orman yangınlarında yanan alanlara fidan dikilirken, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de ekime devam ediyor. bazı alanlar.

Aydın Bozdoğan ilçesinde başlayan ve Muğla Kavaklıdere ilçesine sıçrayan ve Menteşe ilçesi sonunda devam eden orman yangınında sadece Menteşe ilçesinde 11 bin 369 hektar, Kavaklıdere ilçesinde 7 bin 568 hektar arazi yandı.

Menteşe ilçesi Kozağaç Mahallesi Baraj sahasında yanan alanlardaki kesim işlemleri tamamlandı. Kesim işlemi tamamlanan bölgelerde birer bölgeye fidan dikildi. Fidanların ekilmediği alanın büyük bir kısmı, yanan bölgelerdeki kozalakların tohumlarıyla doğal olarak filizlenmeye bırakıldı.

Kozağaç bölgesinde ikinci kışa hazırlanan yanan bölgede yanan kozalakların tohumlarıyla büyüyen fidanların boyları 10-15 santimetreyi buldu. Kozağaç Barajı çevresindeki alanda boyları yarım metreyi bulan çam fidanları bölge halkı tarafından adeta savunuldu. Kesilen alanda kesilen ağaçların kolları altında doğal ortamda büyümeye başlayan çam fidanlarının 5 yıl sonra yeniden yeşermesi bekleniyor.

Doğal versiyon, kreş değil

Kozağaç İlçesi’nde yanan alanın bir bölümünde orman fidanlığını andıran binlerce çam fidanı bulundu. Bölgede yetişen küçük fidanları hem kesen hem de çevresini temizleyen Cemil Akçay, filizlenen fidanlara baktıklarını söyledi. Yıllarca Orman’da memur olarak çalışan ve 16 yıl önce emekli olan Cemil Akçay, orman sevgisinden dolayı bölgeye sık sık geliyor, hem topraktan çıkan fidanları çok seviyor hem de çevresini temizliyor.

Kozağaç Mahallesi’nde oturan Cemil Akçay, “Bir yandan fidanlarımızı kesip bir yandan bakımını yapıyoruz. Temizleyebildiğimiz için mutluyuz. Çok iyi gelişmiş fidanlar. 10 cm ve 15 cm boyları var. cm fidanlar yenileri var.Fidanlarda çok güzel bir gelişme var.Tohumlar burada ekilmiyor.Doğal.Kozalakların çok döktüğü bir bölge.Yağmur kürekle kozalakları tohumlarıyla beraber burada topladık. çok memnunlar.Geleceğimiz bu.Geleceğimiz bu.5 yıl sonra toparlanır.35-40 yıl sonra bir kısmı geri gelir.Şu anda bölgede kesim bitti.Bulunduğumuz bölge. “Vatandaşla ilgili arazi deniyordu. Daha sonra devletle ilgili olduğu anlaşılınca kesiti yaptık” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu