Sağlık

Sezaryen bebeklerde egzamaya neden olur

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Dr. Candan İslamoğlu, İsveç’te doğum ile atopik dermatit (egzama) arasındaki bağlantıya yönelik yapılan araştırmanın sonuçlarına atıfta bulunarak, “İsveç’te ortaya çıktı. sezaryen doğumda egzama riski normal yollarla doğan çocuklara göre daha fazladır.”

Atopik dermatit olarak bilinen ya da halk arasında egzama olarak bilinen hastalık, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sık görülen, kronik fakat bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Cilt kuruluğu ve kaşıntı ile kendini gösteren egzama, sürekli ilaç tedavisi gerektirdiği için yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilmektedir.

Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi. Candan İslamoğlu, dünya genelinde sezaryen doğumların artmasıyla birlikte son yıllarda özellikle bebeklerde egzamanın arttığını açıklayan yayınlar olduğunu söylüyor. Son 10 yılda dünya çapında sezaryen sıklığının yüzde 9’dan yüzde 21’e çıktığını belirten İslamoğlu, “Bu konuyu araştırmak için birçok çalışma yapıldı. Kore’de 1302 hasta üzerinde yapılan bir çalışma ve Ekvador’da 400 hasta üzerinde yapılan bir çalışma da dahil olmak üzere birçok çalışma bu hipotezi desteklemiştir. Son olarak İsveç’te yapılan ve ortada sezaryen ve atopik dermatit (egzama) olan ilgiyi inceleyen araştırma ile doğum durumu ile egzama arasındaki bağlantı daha net hale geldi.

“CESERAN BÖLÜMÜNDE RİSK YÜKSEK”

5 yaş altı çocuklarda doğum tipi ile atopik dermatit ilişkisini araştırmak amacıyla İsveç’te yapılan çalışma kapsamında, 2006-2018 yılları arasında İsveç’te doğan ve doğum kütüğüne kayıtlı 1 milyon 399 bin 406 çocuk hayatını kaybetti. 4 gruba ayrıldı ve 5 yaşına kadar izlendi. Candan İslamoğlu araştırmayı şöyle anlattı: “Normal doğum, Normal ama aletli doğum (forseps, vakum), zorunlu sezaryen ve isteğe bağlı sezaryen olmak üzere 4 gruba ayrılan çocuklardan 0,8’i dünyaya geldi. normal doğum ve %82.2 sezaryen ile. . Normal vajinal yolla dünyaya gelen 1 milyon 150 bin 896 çocuğun yüzde 17,2’sinde, sezaryen ile dünyaya gelen 248 bin 510 çocuğun yüzde 18,3’ünde egzama görüldü. Çalışmada sezaryenle doğumlarda normal doğan çocuklara göre egzama riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.” Normal doğumlarda egzama riskinin normal doğum ve sezaryen doğuma göre düşük olduğunu belirten İslamoğlu, hem acil sezaryenle doğan çocuklarda hem de isteğe bağlı sezaryenle doğan çocuklarda egzama riskinin daha yüksek olduğunun altını çizdi. Yayınlandı. Bu araştırma annelere doğum şekli konusunda yol gösterici olması açısından önemli bir yere sahiptir. Bu noktada normal doğumun doğum sırasında gelişebilecek hastalıklara karşı nasıl bir önlem olabileceğini görebiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu