Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler Fed’e çevrildi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi küresel piyasalar karışık bir seyir izlerken, toplantı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarından alınacak politika metni ve sinyaller yatırımcıların ilgi odağı oldu.

Fed’in bir yılı aşkın süredir devam eden şahin politikalarının bugün ne yöne gideceğine dair soru işaretlerinin sınırlı da olsa azalması bekleniyor.

Analistler, Fed’in para piyasalarında fiyatlamalarda politika faizini 25 baz puan artıracağının kesin olduğunu belirtirken, Powell’ın açıklamalarındaki siyasi metin ve sinyallerin varlık fiyatlarına etki etmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Analistler, Banka’nın önümüzdeki dönem için net açıklama yapmasının politika alanını daraltma ihtimalinin düşük olduğunu, karışık sinyaller veren makroekonomik verilerin göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

ABD’de dün açıklanan verilere göre, Konferans Kurulu Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayında aylık 6,9 puan artışla 117’ye yükseldi. Böylece bilgi, yumuşak iniş düşüncelerini destekleyerek Temmuz 2021’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

ABD’de dün açıklanan S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 azalırken, aynı dönemde ülkenin 20 ilinde konut fiyatları endeksi yıllık yüzde 1,7 geriledi.

Ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme iddiasını bu yıl için yüzde 2,8’den yüzde 3’e çıkarırken, 2024 için yüzde 3’te sabit tuttu.

Raporda, ABD’deki borç limiti çıkmazının çözülmesinin ve yetkililerin ABD ve İsviçre bankacılığındaki çalkantıyı kontrol altına almak için attığı güçlü adımların finans departmanının risklerini azalttığına dikkat çekildi.

ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,8 ve 2024’te yüzde 1 büyümesinin beklendiği aktarılırken, IMF’nin Nisan ayındaki varsayımları ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6, 2024’te ise yüzde 1,1 büyüyeceğini öngörüyordu.

Öte yandan ABD’de devam eden bilanço döneminde dün mali sonuçlarını açıklayan ABD’li teknoloji şirketlerinden Google’ın ana şirketi Alphabet, yılın ikinci çeyreğinde gelirini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artırarak 74,6 milyar dolara yükseltti.

Microsoft’un geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 56,2 milyar dolara ulaştı.

Bu gelişmelerle birlikte altının ons fiyatı yüzde 0,1’lik düşüşle yeni güne 1.964 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı şu sıralar önceki kapanışın 83 doların üzerinde işlem görüyor.

New York borsasında üst üste 12. gündür yükseliş trendini sürdüren Dow Jones endeksi yüzde 0,08, S&P 500 endeksi yüzde 0,30 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,61 artışla günü tamamladı. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Fransa dışında Avrupa’da olumlu bir seyir gözlenirken, bugün Fed’in faiz kararının ardından Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararı yatırımcıların odak noktasında olacak.

Avrupa’da enflasyon baskısının ABD’ye göre daha güçlü olması ECB’nin şahin tavrını sürdürebileceği anlamına gelse de, bölgedeki ekonomik aktiviteye ilişkin olumsuz sinyaller Banka’nın elini zayıflatıyor.

Analistler, ECB’nin yarın politika faizini 25 baz puan artıracağının kesin olduğunu belirterek, karar sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarının önemine vurgu yaptı.

Analistler, Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin Banka’nın politika alanını daralttığını, politika yapıcıların resesyon ve enflasyon ikileminde yapacakları yönlendirmenin varlık fiyatlarını etkileyeceğini söylediler.

Öte yandan IMF’nin dün açıkladığı raporda, geçen yıl yüzde 3,5 olarak tahmin edilen Euro bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0,9’a gerilemesi beklenirken, bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,5 büyümesinin beklendiği belirtildi.

İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17, DAX 40 endeksi yüzde 0,13 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,20 yükselirken, dün Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,16 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya borsaları güne negatif başladı.

Çin Politbüro’nun gayrimenkul sektörünü destekleyeceği açıklamalarının ardından Çin hükümetinin ekonominin farklı alanlarını destekleyeceği yönündeki beklentiler sıcak seyrediyor.

IMF raporunda Çin’in bu yıl için ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 5,2, 2024 için büyüme varsayımının ise yüzde 4,5 olduğu belirtildi.

Avustralya’da ise enflasyon yavaşlamaya devam ediyor. Dün açıklanan verilere göre ülkede Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 6 artışla beklentilerin altında gerçekleşti.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,5, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 geriledi.

Dün iç piyasada düşüş eğiliminde olan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü yüzde 1,35 düşüşle 6.605,04 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün 26.9223’ten günü yüzde 0.1’lik düşüşle kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasada açılışta 26.9510’dan işlem görüyor.

IMF’nin dünkü raporunda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3, 2024’te yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği kaydedildi. Nisan ayında yapılan tahminlerde Türkiye ekonomisinin 2023’te yüzde 2,7, 2024’te yüzde 3,6 büyüyeceği öngörülüyordu.

Öte yandan Koç Holding dün, Yapı ve Kredi Bankası’ndaki 575 milyon TL nominal değere kadar hisselerinin hızlandırılmış muhasebe sistemi ile borsa dışında kurumsal yatırımcılara satışını gerçekleştirdi. Buna göre 575 milyon adet hisse dünkü kapanış fiyatına göre yüzde 12 indirimle 11,75 liradan satılarak toplamda 6 milyar 756 milyon 250 bin lira gelir elde edildi.

Analistler, söz konusu satışın yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisinin artması halinde yorumlanabileceğine dikkat çekti.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu belirterek, ABD’de Fed’in faiz kararı ve Powell’ın açıklamalarının yanı sıra yurt dışında inşaat izinleri ve yeni konut satış verilerinin takip edileceğini belirtti. 6.400 puanın ise destek konumunda olduğunu belirtti.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

15.00 ABD Haziran inşaat izinleri

17.00 ABD, Haziran yeni konut satışları

21.00 Fed’in faiz kararı

21.30 Fed Lideri Powell’ın konuşması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu