Ekonomi

Jim Bullard faiz artışlarına rağmen enflasyon riski konusunda uyardı

St. Louis Merkez Bankası eski Başkanı Jim Bullard, Londra’da düzenlenen UBS Avrupa Konferansı’nda yaptığı konuşmada enflasyonun canlanabileceğine dair endişelerini dile getirdi. Ağustos ayında görevinden ayrılmış olsa da Bullard, ekonomik göstergelere ve Federal Reserve’ün enflasyonla mücadele çabalarına dikkat etmeye devam ediyor.

Bullard, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Mart 2022 ile Temmuz 2023 arasında 11 faiz artışı gerçekleştirdiğini ve Fed fonlama faizini %0,25-0,5’ten %5,25-5,5’e ayarladığını vurguladı. Bu agresif para politikası, Bullard’ın “güzel bir enflasyonla mücadele” olarak adlandırdığı dönemde, geçen yıl enflasyonda önemli bir düşüşe katkıda bulundu.

Ancak Bullard, artan fiyatlara karşı verilen mücadelenin henüz kazanılmadığı konusunda uyardı. CNBC’den Joumanna Bercetche ile yaptığı röportajda çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) enflasyonunun yalnızca %5,5’ten %3,7’ye düştüğünü kaydetti. Bu rakam hala Federal Reserve’ün %2’lik enflasyon hedefinin oldukça uzağındadır.

Finansal piyasalar gelecek yıl faiz indirimi beklerken Bullard, beklenmedik fiyat artışlarının enflasyonda geri dönüş riskine yol açabileceği konusunda uyardı. Enflasyondaki düşüş devam etmezse FOMC’nin daha fazla adım atması gerekebileceğini vurguladı.

Dow Jones Economists’in yaptığı araştırmaya göre Ekim ayı tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) aylık yüzde 0,1, yıllık ise yüzde 3,3 oranında ılımlı bir artış bekleniyor. Bu sadece tek bir aylık bilgiyi temsil etse de, kalıcı enflasyonist baskılara işaret edebilecek değerli bir göstergedir.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu