Ekonomi

Merkez Bankası Ocak 2024 faiz kararını açıkladı: Politika faizi yüzde 45 oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı. Banka faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Hafize Gaye Erkan (Başkan), Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Yaşar Fatih Karahan, Hatice Karahan, Fatma Özkul.

Para Politikası Kurulu (Kurul), siyasi oran olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 45’e yükseltilmesine karar verdi.

Aralık ayında manşet enflasyon, son Enflasyon Raporu’ndaki görünüme paralel olarak arttı. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılıklar ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutuyor. Öte yandan, nakit sıkışıklığının finansal koşullara yansımasıyla birlikte son dönemdeki göstergeler yurt içi talepteki dengelenmenin beklenen enflasyondaki düşüş süreciyle dengelendiğine işaret ediyor. Heyet, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendiriyor. Dış finansman koşulları, rezervlerin güçlenmesi, cari işlemler istikrarındaki iyileşme ve Türk lirası varlıklara olan talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkı sağlamaya devam ediyor. Bu çerçevede aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş eğilimi devam etmiştir.

Kurul, mali sıkılaştırmanın gecikmiş etkilerini dikkate alarak, enflasyonla mücadele için gereken nakit sıkışıklığı seviyesine ulaşıldığını ve bu seviyenin gerektiği sürece korunacağını değerlendirdi. Kurul, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş görülene ve enflasyon beklentileri öngörülen aralığa yaklaşana kadar politika faizinin mevcut seviyesinin sürdürüleceğini değerlendirdi. Enflasyon görünümüne yönelik bariz ve kalıcı risklerin ortaya çıkması durumunda mali sıkılık gözden geçirilecektir.

Kurul, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi piyasa sisteminin işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde basitleştiriyor. Sadeleşme süreci doğrultusunda heyet, kredi arzı ve mevduat faizlerinde yaşanabilecek dalgalanmalara rağmen finansal transfer sistemini makro ihtiyati kararlarla destekleyecek. Konsey, faiz kararlarının yanı sıra finansal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak niceliksel sıkılaştırmaya devam edecek.

Kurul, mali sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşacak mali ve finansal koşulları sağlayacak şekilde politika kararlarını belirlemeye devam edecek.

Enflasyon ve ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı ana hedefi doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veriye dayalı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecek.

“Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.”

haberartova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu