Haber

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Abd, “Taiwan’ın Bağımsızlığını” Desteklemeye Son Vermeli

BEİJİNG, 12 Kasım (Xinhua) — Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin’in, ABD’yi tek Çin prensibine ve Çin’le ABD arasında imzalanan üç ortak bildiriye riayet etmeye, Taiwan’la resmi alışverişleri ve askeri bağları durdurmaya, Taiwan’a silah satışına son vermeye ve “Taiwan’ın bağımsızlığını” desteklememe tarafındaki taahhüdünü yerine getirmek üzere somut adımlar atmaya çağırdığını söyledi.

Sözcü, kelam konusu açıklamaları olağan bilgilendirme toplantısı sırasında, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, ABD’nin önümüzdeki hafta ABD ve Çin devlet liderleri ortasında gerçekleştirilecek toplantının sonuçları hakkında Taiwan’a bilgi vereceği şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine yaptı.

Zhao, dünyada tek bir Çin’in bulunduğunu ve Taiwan’ın, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Taiwan Boğazı’ndaki mevcut tansiyonun, Taiwan yetkililerinin, ABD takviyesine güvenerek sık sık bağımsızlık arama teşebbüslerinden kaynakladığını hatırlatan Zhao, ABD’deki bazı kişilerin, “Çin’i denetim altına almak için Taiwan’ı kullanmak” istediğini ve bu tür eylemlerin Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı baltaladığını lisana getirdi.

ABD ile Taiwan ortasındaki resmi alışverişlerin, ABD’nin Taiwan’la yalnızca resmi olmayan alakalarda bulunmaya yönelik taahhütlerini ihlal ettiğini vurgulayan Zhao, iki devlet lideri ortasındaki toplantı konusunda ABD’nin Taiwan’ı kelamda bilgilendirmesinin, tek Çin prensibini ve Çin’le ABD arasındaki imzalanan üç ortak bildiriyi ağır şekilde ihlal ettiğini sözlerine ekledi. Zhao, “Çin, buna güçlü şekilde karşı çıkmaktadır” dedi.

ABD’nin tek taraflı olarak çıkardığı kelamda “Taiwan İlişkileri Yasası”nın, Çin’le ABD arasında imzalanan üç ortak bildirinin ilkelerine ve uluslararası ilişkileri düzenleyen ortak bildiriler ve temel normlara aykırı olduğuna işaret eden Zhao, Çin’in başlangıçtan itibaren buna karşı olduğu söz etti.

ABD’nin, kendi iç hukukunu uluslararası hukukun üzerine çıkarmak şöyle dursun Çin’in içişlerine müdahale etmeye hiçbir hakkı olmadığına dikkat çeken Zhao, Taiwan sorunu konusunda ABD’nin kelamda “Taiwan İlişkileri Yasası”na değil tek Çin unsuruna ve Çin’le ABD ortasında imzalanan üç ortak bildiriye riayet etmesi gerektiğini vurguladı.

Zhao, Çin’in ABD’yi tek Çin unsuruna ve Çin’le ABD arasında imzalanan üç ortak bildiriye riayet etmeye, Taiwan’la resmi alışverişleri ve askeri münasebetleri durdurmaya, Taiwan’a silah satışlarına son vermeye, “Taiwan’ın bağımsızlığını” desteklememe tarafındaki taahhüdünü yerine getirmek üzere somut adımlar atmaya ve Çin-ABD bağlantılarını tehlikeye atmamaya çağırdığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu