Haber

Başkan Altay: “Gazze’de çocuklar binlerce ton bombayla öldürülüyor, buna sessiz kalamayız.”

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Lideri ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, UCLG Dünya Asamblesi kapsamında düzenlenen Anayasa Komitesi toplantısında konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen UCLG Dünya Asamblesi kapsamında düzenlenen Anayasa Toplantısı’nda İsrail’in Filistin’e karşı yaptığı katliamları anlatan Başkan Altay, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in konuşmasından örnek verdi. konuşmasının başında.

Önder Altay, konuşmasına 1947 öncesi Filistin haritasını göstererek devam ederek, “1949, 1967 ve bugünkü durum. Bu noktada yeşil alanlar Filistin halkının yaşadığı alanlardır, beyaz alanlar ise işgal altındaki topraklardır. İsrail tarafından yerleşim adı altında. 2007’den beri Gazze’ye insanlar giriyor, dışarı çıkmak yasak. Burada şunu açıkça söylemek istiyorum: Yüreğimiz acıyor, yüreğimiz kanıyor. Soykırım, daha duyarlı olmaları gerektiği halde bunu soykırım yapma hakkı olarak görüyor.Gazze’de insanlar 2007’den bu yana denizden ve karadan abluka altında.Hiçbir insan haklarına sahip olmadıklarını Gazze’de söylenen bir sözle açıklayabiliriz: ‘O’ Gazze’de doğan Gazze’de ölür.’ “Buna karşı çıkmayacak mıyız? Buna karşı sesimizi yükseltmeyecek miyiz?” dedi.

“Cuma namazı için bile camiye girmelerine izin verilmeyen bir yerde Filistinlilerin ne yapmasını bekliyoruz?”

Başkan Altay şöyle devam etti: “İnsanların camilerinde ibadet etme hakkını bile ihlal eden yönetimden ne yapmasını bekliyoruz? 65 yaş altı insanların, hatta daha sonra camilerine bile girdiği bir yerde Filistinlilerin ne yapmasını bekliyoruz? Aranıyor, cuma namazı için bile camiye girilmiyor mu? Filistinliler her gün evlerine el koyuyor, topraklarına yerleşiyor.” Artık kendi aralarında bile hiçbir yere gidemeyecek durumda olan Filistinlilerin ne yapmasını bekliyoruz? Batı Şeria’da, Ramallah’ta yaşıyorsanız Kudüs’e camiye ya da dua etmeye gelemezsiniz. Gazze’de dünyayla hiçbir bağlantınız yok ve Filistin’in 1967 tarihli Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen “İsrail yönetimi başkenti Kudüs olan bir devlet olmasını sürekli engelliyor.”

“Lütfen vicdanınızla hareket edin”

Salondaki katılımcılardan gözlerini kapatarak Filistin’de yaşanan olayları düşünmelerini isteyen Önder Altay, “Tarafların İsrailli ya da Filistinli olmadığı bir hayal gücüyle bakmanızı istiyorum. Gözlerimizi kapatıyoruz ve görüyoruz. İki toplum. Tecrit edilmiş, hiçbir insan hakkına erişimi olmayan insanların suyunu, elektriğini, hastanelerini, okullarını kesiyorsunuz.” Bombalıyorsun. Sivil ayrım yapmadan çocukları uçaklarla, toplarla adeta katletiyorsunuz. Bu konuda ses çıkarmayacak mıyız? Yarın bundan utanmayacak mıyız? Kimin öldürüldüğü veya öldürüldüğü önemli değil. Önemli olan insan olarak ne düşündüğümüzdür. İsrail yönetimi 19 gündür Gazze’ye su vermiyor. . İnsani yardımın Gazze’ye ulaşması 19 gündür engelleniyor. Gazze’de binlerce çocuk ve annesi binlerce ton bomba altında katlediliyor. Bu konuda sessiz mi kalacağız? Lütfen vicdanınızla hareket edin. Yapılan hiçbir şey insanların toplu olarak cezalandırılmasını gerektirmez. İnsanlar ne yaparsa yapsın onları kapatamazsınız, izole edemezsiniz, sularını, elektriklerini kesemezsiniz, hastanelerini bombalayamazsınız. Çocukları öldüremezsiniz. Kimsenin buna hakkı yoktur. Lütfen size dayatılanlarla, medyanın size gösterdiğiyle değil, vicdanınızla hareket edin” dedi.

“Başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmalı”

UCLG olarak Filistin’de akan kanın bir an önce durdurulması için çağrı yapmaları gerektiğini vurgulayan Başkan Altay, “Bir an önce ateşkes sağlanmalı, bir an önce insani yardım koridoru açılmalıdır. Ortadoğu’da barış istiyorsak, İsrail’de yaşayan Yahudiler, İsrail’de yaşayan Hıristiyanlar ve Filistinli Müslümanlar savaşmadan yaşayacaksa, tek yol var: Başkenti Kudüs olan, İsrail’e uygun bir Filistin Devleti’nin kurulması. Bu kadar baskı, bu kadar zulüm Ortadoğu’ya asla barış getirmez. Bir İsrail – Bunu Filistin çatışması olarak değil, iki toplum arasındaki çatışma olarak düşünün. Kimse kimseden üstün değildir. Ölenler Müslüman, Yahudi, Hıristiyan, insan ve çocuk olsa bile… O yüzden buradan güçlü bir ateşkes çağrısı yapmamız lazım, sonra insani koridorun açılması çağrısı yapmamız gerekiyor, sonra da ihtiyacımız var. başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti kurulması çağrısında bulundu. İkinci Dünya Savaşı’nda yaşadıklarımızın borcunu çocukları öldürerek ödeyemeyiz ve o dönemde Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’nda gelen Yahudilere kucak açmıştı. “Yahudilerin yaşadığı ve antisemitizmin olmadığı ülkelerden birinin belediye başkanı olarak konuşuyorum” dedi. – KONYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu