Haber

Suriye, Erdoğan-Esad görüşmesini şartlı kılıyor: Türkiye bunu yapmadan ilişkiler normalleşemez

Suriye ve Türkiye arasında dışişleri bakanları düzeyinde yapılan görüşmenin ardından birbiri ardına Erdoğan-Esad görüşmesine ilişkin açıklamalar gelmeye başladı. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, iki cumhurbaşkanı arasında görüşme yapmanın kurallarını açıkladı.

“UYUŞMAZLIK SEBEPLERİ TOPLANTI İÇİN KALDIRILMALIDIR”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Şam’da basın toplantısı düzenleyen Mikdad, yapılacak görüşme için Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarını durdurması gerektiğini söyledi. Operasyonlar durdurulmadan Türkiye ile ilişkilerin yeniden normalleşmesinden söz etmek mümkün değil” dedi. Mikdad, “Cumhurbaşkanı Esad ile Türk liderliği arasındaki görüşmeden önce fikir ayrılıklarının sebepleri ortadan kaldırılmalı. Daha üst düzey görüşmeler için uygun ortam oluşturulmalı. Erdoğan ile Beşar Esad’ın görüşmesi, görüş ayrılıklarının sebeplerinin ortadan kaldırılmasına bağlı. İki ülke arasındaki farklar.” terimleri kullandı.

“DİPLOMATİK ÇABALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”

Hüseyin Buyruk Abdullahiyan, Türkiye ile Suriye arasındaki müzakereleri desteklediklerini belirterek, “Türkiye ile Suriye arasındaki çözülmemiş sorunların çözümü için diplomatik çabalarımızı sürdüreceğiz.” konuştu

“LİDERLER OLARAK BİRLİKTE VERİYORUZ”

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada şubat başında Türkiye-Suriye-Rusya ortasında bir görüşme olabileceğini söylemişti. Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Liderler olarak orta noktada buluşalım. Bunu Sayın Putin’e de arz ettim. O da olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeye başlamış olacağız. Bir konu daha var. Nedir bu?” Terör örgütleri Suriye’de özellikle Suriye’nin kuzeyinde rahat durmuyor. Zaman zaman oradan ülkemizi tehdit ve tahrik ediyorlar, her şeyi yapıyorlar. Soçi Anlaşması olsun, Astana olsun, burada alınmış bir kararımız var. Bu karar nedir? Sınırımızın 30 kilometre güneyindeyiz.” “Rahatsız edildiğimizde burası bizim güvenlik koridorumuz. Bu güvenlik koridorunda her türlü adımı atıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu