Ekonomi

Kimya Sektörü Ocak’ta İhracatını Yüzde 8 Artırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artarak 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kimya bölümü ise ocak ayında yüzde 7,7 artışla 2,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2022 yılını ihracat şampiyonu olarak tamamlayan kimya branşı, bu yıl da lider olmayı hedefliyor.

Kimya bölümünün Ocak ayı ihracat rakamlarının değerlendirilmesi İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister “Pandemi sonrası hızlı bir büyüme yakalayan kimya sektörümüz, 2022 yılında zirveye ulaşarak ilk kez ihracat şampiyonu oldu. Kimyasal elementler ve mamulleri ihracatı ölçü bazında yüzde 4,2 artarken, bölümümüzün kilogram başı ihracat fiyatı da 1 doları aşarak yüzde 27 artışla 1,16 dolara yükseldi.

Ülke ihracatının yüzde 13,2’sini satın aldık. Bu yıl ocak ayında yüzde 7,7 artışla 2,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Küresel büyümenin bu yıl yavaşlaması ve daralması bekleniyor. 2022’nin son çeyreğinde AB ve ABD’de başlayan sakinliğin 2023’ün ilk yarısında devam edeceğini öngörüyoruz. Kimya branşımız açısından ilk yarıda hem iç hem de dış pazarlarda yavaşlama olabilir. 2023 yılı ama ben yılın ikinci yarısının daha olumlu geçeceğine inanıyorum. İKMİB olarak üye ihracatçılarımıza destek olmak amacıyla bu yıl 21 farklı ülkede 21 adet fuar milli katılımı, 6 adet info stant ve 6 adet ticaret heyeti düzenleyeceğiz.

24-27 Ocak 2023 tarihleri ​​arasında Rusya’da Ruplastica/Upakexpo/Recycling Solutions fuarı info stand iştiraki, 30 Ocak-2 Şubat tarihleri ​​arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nde Arab Health 2023 fuarı ulusal iştiraki ve ABD, Las Vegas’ta NAHB IBS 2023 Fuarı. Stand katılımını gerçekleştirdik. Şubat ayında fuara milli katılım, ticaret heyeti, info stant katılımı olmak üzere 7 farklı etkinliğimiz olacak. İhracatımızı istikrarlı bir şekilde artırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz.” dedim.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu