Sağlık

Baş Ağrısı Göz Hastalığının Belirtisi Olabilir

Baş ağrısı toplumda en sık görülen sağlık şikayetlerinden biridir. Stresli bir yaşamı olan kişilerde, kadınlarda ve altta yatan bir hastalığı olan kişilerde daha sık görülür. Baş ağrısı çeşitli sebeplerden kaynaklanır.

Bunlar; şöyle sıralanabilir:

Aşırı yemekten sonra ortaya çıkan veya açlığın neden olduğu baş ağrıları.

Göz, kulak veya burun hastalıklarından kaynaklanan baş ağrıları.

Ateşli hastalıkların neden olduğu baş ağrıları gibi farklı nedenlere bağlı baş ağrıları

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Arslan, baş ağrısı çeken kişilerde göz hastalıkları ile ilgili bir sorun olma ihtimaline dikkat çekerek, en sık görülen göz hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

Baş ağrısı birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle baş ağrısı ile başvuran hastalarda multidisipliner yaklaşım şarttır. Sistemik muayenede oküler nedenler mutlaka akılda tutulmalıdır. Devam eden baş ağrılarına rağmen gözle ilgili nedenler araştırılmazsa, altta yatan göz hastalığının tanı ve tedavisi gecikebilir. Bu nedenle hastanın mutlaka bir göz doktoru tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Baş ağrısına neden olabilecek en yaygın göz hastalıkları şunlardır:

  • Tedavi Edilmemiş Kırma Kusurları (miyop, hipermetrop, astigmat)

Tedavi edilmeyen veya yeterince düzeltilmeyen kırma kusurları (miyop, hipermetrop ve astigmat) göz baş ağrısının en değerli nedenleri arasındadır. Bu kırma kusurları özellikle alın bölgesinde günün ilerleyen saatlerinde artan ağrı, yorgunluk, bulanık görme gibi şikayetlere neden olur. Bu hastaların gözlük, kontakt lens ve lazer ile tedavi edilmesi gerekir.

  • Glokom (Göz Tansiyonu)

Glokom, göz içi basıncının artması sonucu görmeyi sağlayan optik sınırın incelmesi ile karakterize bir hastalıktır. En sık görülen açık açılı glokom ve daha az yaygın olan kapalı açılı glokom olmak üzere iki türü vardır;

Açık açılı glokomda göz tansiyonu göz kenarlarında incelmeye neden olacak düzeydedir. Ancak genellikle çok yüksek seviyelere ulaşmadığı için hastalarda herhangi bir şikayete neden olmaz. Bazı hastalarda künt başarı olabilir. Bu hastaların tanısı genellikle rutin göz muayenesi sırasında konulur. Genellikle geç teşhis edildiğinden ileri derecede göz içi hasarına bağlı olarak görmede azalma ve görme alanında daralma gelişir. Tedavide göz damlası ve lazer tedavileri kullanılmaktadır. Bu tedavilere yanıt vermeyen hastalarda cerrahi (trabekülektomi, implant yerleştirilmesi) gerekebilir.

Akut açı kapanması glokomunda göz basıncındaki ani ve çok yüksek değerler nedeniyle şiddetli baş ağrısına bulanık görme, ışık hassasiyeti ve mide bulantısı gibi şikayetler eşlik eder. Bu hastaların göz tansiyonları acilen serum (mannitol), damla ve lazer tedavisi ile düşürülmelidir. Çünkü çok yüksek göz tansiyonu nedeniyle kısa sürede kalıcı görme kaybına neden olabilir.

  • Optik Nevroz

Görmeyi sağlayan optik sınırın iltihaplanmasıdır. Özellikle göz hareketlerinde göz arkasında ağrı, görmede azalma, renkli görmede bozulma gibi şikayetler vardır. Bu hastalar altta yatan nedenin tespiti ve tedavisi için acilen nöroloji bölümüne danışılmalıdır.

  • sklerit

Göz küresinin çoğunu kaplayan tabaka olan skleranın iltihaplanmasıdır. Şiddetli kızarıklık, göze dokunmakla artan şiddetli ağrı, sulanma ve ışık hassasiyeti vardır. Bu hastalık romatizmal hastalıklar başta olmak üzere bazı otoimmün hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar ve steroid içeren haplarla tedavi edilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu