Ekonomi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifleri 135 milyar TL’ye ulaştı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2023 yıl sonu itibarıyla aktiflerini yüzde 47,2 artırarak 135 milyar TL’ye çıkardı. Banka, yıl sonu net kârını 4 milyar TL olarak açıklayarak sürdürülebilir büyümesine devam etti.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2023 yılı mali sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıkladı. Banka, 2023 yılında faaliyetlerini bir önceki yıla göre yüzde 47,2 artırarak 135 milyar TL’ye çıkardı. Bankanın kredilerinin fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 39,5 artarak 84,2 milyar TL’ye ulaşırken, kârlılığı da bir önceki yıla göre yüzde 139 artarak 4 milyar TL’ye ulaştı. 2023 yılında özsermayesini 11 milyar TL’ye çıkaran Banka’nın yıl sonu ortalama özsermaye karlılığı %45,7; Sermaye yeterlilik rasyosu %16,9 seviyesinde gerçekleşti.

 

Türkiye’nin İklim Bankası olma hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme yolculuğunda faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, “2023, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası için finansal başarının yanı sıra kalkınma finansmanında da önemli atılımların yapıldığı bir yıl oldu. ‘Türkiye’nin İklim Bankası’ olma yolunda çalışmalarımıza emin adımlarla devam ediyoruz. Dünya Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi değerli uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliğimizi derinleştirerek kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize katkıda bulunduk. Bu yıl Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile 100 milyon Euro’luk ‘İklim Finansmanı’ kredisi ve 10 milyon Euro’luk hibe anlaşması, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ile deprem bölgesindeki KOBİ’lere yönelik kredi anlaşması ve Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ile 10 milyon Euro’luk hibe anlaşması imzalandı. Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile kredi anlaşması. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında kullanılmak üzere 200 milyon ABD doları tutarında ‘Yeşil 4’ kredi anlaşması, gıda güvenliği yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere İslam Kalkınma Bankası ile 100 milyon ABD doları tutarında finansman anlaşması ve İslam Kalkınma Bankası ile gıda güvenliği yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere 100 milyon ABD doları tutarında finansman anlaşması Uluslararası İslam Ticaret Finansmanı Kurumu (ITFC). Dolar fiyatından finansman anlaşması için ön anlaşma (Ön Sözleşme) imzaladık. Bankamızın kalkınma finansmanı alanındaki faaliyeti, ağırlıklı olarak son beş yılda sağladığımız krediler ile daha güçlü bir yapıya kavuşmuştur. “2023 yılında kârlılığımızı önemli ölçüde artırdık” dedi.

 

Girişimcilik ekosisteminde değerli bir rol oynuyoruz

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın 2019 yılında kurduğu Türkiye Kalkınma Fonu (TKF) ile 2023 yılında çok başarılı bir performans sergilediklerini belirten Öztop, “13’ü yeni, 1’i yeni olmak üzere toplam 14 doğrudan yatırım gerçekleştirdik. devam eden bir yatırımdır. Ayrıca 2023 yılında yedinci alt fonu olarak TÜBİTAK iş birliğiyle başlangıç ​​kapanış büyüklüğü 8 milyon ABD Doları olan TÜBİTAK BİGG Fonu’nu kurarak yönetilen kaynak büyüklüğünü 2,2 milyar TL’ye çıkardık. “2023 yılında yapılan yatırımlarla Türkiye Kalkınma Fonu’nun girişimcilik ekosistemine yaptığı doğrudan yatırım miktarı 2022 yılına göre yüzde 167 artışla 300 milyon TL’ye ulaştı.”

 

Başarılarımız ödüllerle taçlandırılıyor

Banka olarak 2023 yılında önemli adımlar attıklarını belirten Öztop, “Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Örgütü (EOSD) tarafından düzenlenen Global Sürdürülebilir Finans Ödülleri 2023’te; Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından düzenlenen 8. TSPB Altın Boğa Ödülleri’nde Hisse İhracı Aracılık kategorisinde ‘Yeşil Teknolojik Dönüşüm’ ödülü ve ‘En Yüksek İhraç’ ödülünü aldık. Great Place To Work Sertifikası unvanını alarak Türkiye’nin En İyi Patronları listesine girdik ve ‘Türkiye’nin En Güzel İşvereni’ ödülünü kazandık. “Bu ödüller, Bankamızın sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımının ve insan kaynağına bakış açısının ulusal ve uluslararası düzeyde takdir edildiğinin göstergesidir” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu