Haber

Tunç Soyer: Kadının Toplumdaki İzini Büyütmeliyiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 88. yıl dönümünde yaptığı konuşmada, “Daha adil bir yaşam sürmek için kadının toplumdaki izini büyütmemiz gerekiyor. Biz hep bir toplumun yarısıyız. Kadınların iz bırakamadığı bir yer.Hayallerimiz yarım,Adaletimiz yarım,Üretimimiz ve “Geleceğimiz yarım. Bu nedenle kadınlara gölge düşürmeyi bırakmalı ve önlerine koyduğumuz tüm engelleri bir an önce kaldırmalıyız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’de kadınlara gaz verilmesinin 88. yılı münasebetiyle Tarihi Gaz Fabrikası Kültür Merkezi’nde kadın milletvekilleri, belediye başkanları, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarla bir araya geldi. seçme ve seçilme hakkı. Programın ardından Önder Soyer, “Cumhuriyetimiz 88 yıldır kadınlarla güçleniyor” yazılı pankartla Lozan Meydanı’ndan kadınlarla birlikte Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Kadınlar “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı. Yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Etkinliklere, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi ve İzmir Köy Kümesi Lideri Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komite Başkanı ve İzmir İl Yönetim Kurulu Başkanı Nilay Kökkılınç, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Konak Belediyesi Başkanı Abdul Batur, eski Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, eski Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, eski Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, eski Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar da katıldı.

“DÜNYAYA DUYURULAN SESLER”

Başkan Tunç Soyer, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkının erkeklerin lütfu değil, uzun bir mücadelenin sonucu olduğunu söyledi. Osmanlı döneminde başlayan kadın hakları mücadelesinin Cumhuriyet’e kadar devam ettiğini belirten Önder Soyer, “Kadınlar o dönemde haklarına kavuşmak için dergiler çıkardılar, mitingler düzenlediler ve seslerini tüm dünyaya duyurdular. Bu örgütlü mücadele sonucunda kadınlar önce 3 Nisan’da seçme ve seçilmeye başladılar. 1930’da belediye seçimlerini, ardından 1933’te muhtarlık seçimlerini ve son olarak da 5 Aralık 1934’te yapılan milletvekili seçimlerini kazandı.

KADIN TEMSİLİNE DİKKAT

Türkiye’de kadınların siyasi haklarını o dönemin koşullarında kazanmalarının çok büyük bir adım olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, şunları söyledi:

“Bu haklar, Fransa, İtalya, Belçika gibi birçok Avrupa ülkesinden daha önce elde edildi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınların bu çabasına verdiği destek ve Cumhuriyet devrimleri kuşkusuz bu sürece büyük bir ivme kazandırdı. Bugün aradan geçen 88 yıla rağmen. Maalesef parlamentomuzda kadın temsil oranı sadece 17,4. Bu oranla dünya ülkeleri arasında 130. sıradayız.Üstelik ülkemizdeki 50 bin 285 muhtardan sadece 120’si kadın.Açık deliller daha çok bir endişe kaynağı olarak görülüyor.”

“KADINLARIN ÇABALARI DEVAM ETMEKTEDİR”

Kadın mücadelesinin devam ettiğine değinen Başkan Soyer, şunları söyledi:

“Nezihe Muhiddin, Halide Edip Adıvar ve burada adını hatırlayamadığımız birçok kadının başlattığı çaba bugün de devam ediyor ve biz tüm varlığımızla bu emeğin yanındayız. Yaşam, yeterli bir gelecek inşa etmenin tek yoludur.Bugün dünyada ekonomik kriz varsa, beyin göçü varsa, Türkiye’de adaletsizlik ve şiddet varsa bunun temel nedeni, Neredeyse erkeklerin egemen olduğu bir ülkede iz bırakmak zorundayız.Yoksa yarım, yarım kalırız.Kadınların iz bırakamadığı bir toplumda hep yarımız.Hayallerimiz yarım.Adaletimiz yarım.Üretimimiz ve üretimimiz yarım. Geleceğimiz yarım.İşte bu yüzden kadınları gölgede bırakmaktan vazgeçip önlerine koyduğumuz tüm engelleri bir an önce ortadan kaldırmalıyız.Kadınların eşitlik hakkını korumak Çin için değil, bu ülkede ve dünyadaki varlığımız için, hepimiz için. Biz bu günün sonuna kadar yanındayız Kadınların umut dolu, adil ve özgür bir dünya için verdiği asil mücadele. Tıpkı burada, bu meydanda olduğu gibi.”

“KADIN VE ERKEKLERLE MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ”

İzmir Kent Konseyi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, “1934’te 18 milletvekili meclise girdi. O zamanlar eşit temsil konusunda dünyada örnek bir ülkeyken, bugün maalesef çok gerideyiz. Bu tablo lazım. Bu yoldaki çaba sadece kadınlarındır. Çaba değil, kadın erkek el ele çalışmalıyız” dedi.

Meclisteki 600 milletvekilinden sadece 101’inin kadın olduğunu belirten Kökkılınç, “Mahalle meclislerimizde bu konuda maalesef parlak bir tablo yok. Meslek odalarına baktığımızda da durum değişmiyor. karar organlarındaki kadınlar ne yazık ki olması gereken yerde değil.”

Konak Altıntaş Mahalle Muhtarı Selda Arslan, seçilmiş bir kadın olarak bölgede bulunduğunu ve bundan gurur duyduğunu belirterek, “Bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Onu saygı ve minnetle anıyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu