Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Erkan soruları yanıtladı: (1)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Lideri Hafize Gaye Erkan, ülkeye kalıcı ve sürdürülebilir yabancı yatırımları getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan ve duyurulan yatırımlar bu niteliktedir. Bunlar; hedefimiz ve önceliğimiz.” söz konusu.

Erkan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nun tanıtımı için Merkez Bankası Genel Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında soruları yanıtladı.

Amaçlarının enflasyonla mücadele olduğunu, birinci ve en değerli önceliklerinin fiyat istikrarı olduğunu belirten Erkan, kredi kapatma düzenlemelerinin hem enflasyonla mücadele hem de cari açığa ilişkin hedeflerle ilgili olduğunu söyledi.

Erkan, “Attığımız adımlarda ilk amaç her zaman fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadeledir. Bunun ikincil etkilerini cari dengenin iyileştirilmesi olarak görüyoruz. Yapacağımız düzenlemeler üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz, sunacağız. dinamik bir şekilde size.” dedi.

Ticari kredilerin haziran ayındaki zayıf seyrinin temmuz ayında toparlandığını kaydeden Erkan, bu yılın ilk 6 ayında Türk lirası cinsinden ticari kredilerin enflasyonun üzerinde yüzde 26 büyümesini sürdürdüğünü söyledi.

Attıkları adımlarda bütüncül bir yaklaşımın değerini vurgulayan Erkan, “Doğru seçildiğinde etkilerini anında görebilir ve gerekli optimizasyonu yapabiliriz.” sözünü kullandı.

Döviz Korumalı Mevduat (KKM) düzenlemesi için Hazine’nin Merkez Bankası’na ne zaman takviye yapacağı sorusuna Erkan, “Hazine bütçesinde zaten bu kadar oynaklık olmaması lazım. Bütçenin öngörülebilir olması için de olmaması lazım. olur.Bakan (Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek) çok net söyledi.Biz de katılıyoruz.KKM’nin Merkez Bankamız tarafından yönetilmesi bütünlük açısından daha uygundur.” değerlendirmesini yaptı.

Erkan, attıkları adımlarla ilgili ‘biz bir kere yaptık, oldu’ diye bir şeyin olmadığını, düzenlemelerin devam edeceğini söyledi.

Kamu bankalarına döviz satışına ilişkin protokol

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın TCMB nezdindeki kamu bankalarına döviz satmasına imkan veren protokol haberini hatırlatan Erkan, şunları kaydetti:

“Yazılan çok olabilir, gerçek bir tek. Biz Hazine protokolünü kullanmıyoruz. Merkez Bankası’nın da döviz kuru istikrarı konusunda görevi var. Bu nedenle bir kur seviyesi hedeflemiyoruz ama aşırılıklar olduğunda. Döviz kurunda, aşırılığı ve oynaklığı azaltmak için müdahale Merkez Bankası’nın misyon tanımında yer almaktadır.Hazine protokolünü değil KKM’yi kullanmak bizim sorumluluğumuzdur’ ile ilgili piyasayı oluşturmak bizim sorumluluğumuzdur. Bunu yaparken de şeffaflık, şeffaflık adına bankalara direkt satış yapıyoruz.”

Erkan, TCMB rezervlerinin güçlendirilmesinin önemli olduğunu ve rezervlerin son 1,5 ayda 15 milyar dolar artmasından memnun olduklarını belirtti. Ve onlar bizim önceliğimiz.” söz konusu.

“Enflasyonla mücadele şart”

Fiyat artışlarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Erkan, “Aslında burada olma sebebim enflasyonla mücadele. Devlete ve milletimize hizmet. Bir taraftan refaha vesile olabilsek ne güzel olur. Allah nasip ederse, ve bunda kararlıyız. Sadece fiyat istikrarı değil, enflasyonla mücadele de şart. Bu çabalar aynı zamanda halkın refahı için.” dedi.

Geçmişteki faiz artışlarının başarılı olduğu ifade edilince Erkan, “Geçmişten bahsetmiyorum. Önümüze bakalım. Yapacak çok işimiz var ve zaman buna değer. Yapacağız. Adil ve eşitlikçi bir biçimde bilgiye dayalı şeyler.” ifadesini kullandı.

Erkan, en kısa sürede yatırımcı toplantıları yapacaklarını da söyledi.

Haziran ayında mevduat faizlerinde ciddi bir artış olduğunu ve son dönemdeki düşüşün bir kısmının bu artışın geri dönüşü olduğunu kaydeden Erkan, bunun enflasyon beklentisiyle uyumlu seviyelere ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

“Mevduat faizlerine iyimser bakıyoruz”

Erkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk lirası cinsinden yatırım araçları ve tasarruf araçlarını çeşitlendirmek, Türk lirası sermaye piyasasını güçlendirmek ve derinleştirmek için çalışmalarımız içindeyiz. KKM’den dövize geçiş düşük oranda. Yenileme oranları yüksek, geçiş Türk lirası mevduata olan ilgi yüksek.Bir diğer sevindirici unsur da para politikasındaki değişiklikle gözlemliyoruz.’Duralım’ dedi. “Döviz kurunda da bir toparlanma oldu. Sürdürülebilir istikrar gerçek oldu. Bunun etkilerini de görüyoruz. Biz o kadar karamsar değiliz, mevduat faizleriyle ilgili mevcut duruma iyimser bakıyoruz.”

200 liradan fazla banknot basılmasının gündemde olup olmadığı sorusuna Erkan, “Daha yüksek banknotlar üzerinde çalışmıyoruz. Amacımız enflasyonla mücadele etmek” dedi. söz konusu.

“Hedefi değiştirmeyeceğiz”

Enflasyon hedefinin revize edilmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Erkan, hedefi değiştirmeyeceklerini ve gerektiğinde bütüncül olarak gerekli adımları atacaklarını, orta vadede enflasyonda tek haneli seviyeyi göreceklerini söyledi.

Atılan adımların kısa vadede enflasyonist etki yarattığını ancak uzun vadede enflasyonu olumlu etkileyerek iç talebi dengeleyeceğini belirten Erkan, “Amacımız enflasyonla mücadele sürecinde ve sonrasında istikrarlı bir büyüme sağlamaktır. Bu doğrultuda , yaptığımızın doğru olduğuna inanıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Önümüzdeki yıl enflasyonda zirveyi ne zaman ve hangi seviyede görmeyi bekledikleri sorusuna Erkan, zirveyi 2024’ün 2. çeyreğinde ve yüzde 60 civarında beklediklerini söyledi.

Bankanın bağımsızlığı sorusuna Erkan, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tamamen bağımsız bir kurumdur. Atacağımız adımlar veri odaklı, şeffaf ve öngörülebilir bir şekilde atılacaktır. Aksi düşünülemez. Aslında para politikasındaki değişiklik de söz konusu, bu bizim eylemlerimizde de görülüyor.” o cevapladı.

(sürecek)

darica-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu