Haber

İran’ın Irak, Suriye ve Pakistan’a füze saldırıları ne anlama geliyor?

Önceki gün Irak ve Suriye’nin kuzeyini vuran Devrim Muhafızları, ertesi akşam Pakistan’da iki hedefe saldırdı. Devrim Muhafızlarına yakın medya, Pakistan saldırılarının, son haftalarda İran sınır muhafızlarını öldüren militan örgüt Ceyş el Adl’ın saldırılarına misilleme olduğunu bildirdi. Pakistan ayrıca İran’ın Sistan-Belucistan eyaletine de baskın düzenledi. İranlı yetkililer saldırıda 9 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BBC Türkçe’de yayınlanan Jiyar Gol yazısında, “İsrail’in son dönemde Suriye’deki eylemleri dikkate alındığında bu saldırılar İran’ın iç amaçlarına da hizmet etmektedir” denildi.

‘İRAN FÜZE SİSTEMİNİN İSRAİL’E ULAŞMA YETENEĞİNİ GÖSTERMEK İSTİYOR’

“İran’ın Irak, Suriye ve Pakistan’daki füze saldırıları ne anlama geliyor?” Başlıklı yazı şu şekilde:

“Ceyş el-Adl, İran’ın güneydoğusundaki Beluc halkının hakları için mücadele ettiklerini söyleyen İranlı Sünni Beluc örgütüdür.

Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami, İran İslam Cumhuriyeti’nin hiçbir düşmanının korkusuz uyuyamayacağını açıkladı.

İran, Ortadoğu’daki ABD üslerinin yanı sıra Tel Aviv ve Hayfa’daki İsrail üslerinin de balistik füzelerinin menzili içinde olduğunu vurguluyor.

Tahran, Pazartesi gecesi Devrim Muhafızlarının Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) başkenti Erbil’i hedef alan 11 balistik füze fırlatmasıyla niyetini açıkça ortaya koydu.

Bölgesel hükümet en az dört sivilin öldüğünü ve altı sivilin de yaralandığını söyledi. IKBY Başbakanı Mesrur ​​Barzani bunu “Kürt halkına karşı işlenmiş bir suç” olarak nitelendirdi.

İran Devrim Muhafızları’na yakın Fars haber ajansı, saldırıda İsrail Dış İstihbarat Servisi’ne (MOSSAD) bağlı üç üssün imha edildiğini iddia etti.

IKBY hükümeti topraklarında yabancı casusların varlığını inkar ederken İsrail sessizliğini koruyor.

Ancak Devrim Muhafızları, Kürt iş adamı Peşrev Dizayee’nin evini hedef alarak nokta atışı yapabileceğini gösterdi.

Dizayee, ABD’nin 2003’te Irak’ı işgal etmesini takip eden yıllarda Falcon Group ve Empire World adlı iki şirketin sahibi ve kurucusuydu. Reuters haber ajansına göre Barzani ailesine yakındı.

Evine 4 füze isabet etti ve yerel haberlere göre saldırıda 11 aylık kızı da hayatını kaybetti.

Falcon Grup güvenlik, inşaat, petrol ve gaz gibi çeşitli sektörlerde faaliyet göstermektedir. Kümenin güvenlik kısmı Irak’taki Amerikalı ve çeşitli Batılı temsilcilere ve şirketlere destek sağladı.

Bu nokta atışı saldırıları, Devrim Muhafızlarının sadece sivil yapıları değil, ABD öncülüğündeki koalisyon üssünden sadece birkaç kilometre uzaklıktaki Erbil Uluslararası Havaalanı yakınındaki askeri tesisleri de hedef alabileceği mesajını veriyor.

ABD’nin, IŞİD örgütüne karşı yürüttüğü koalisyonun bir parçası olarak Erbil’in de aralarında bulunduğu Irak’ta 2 bin 500 askeri bulunuyor.

Washington, yerel güçleri desteklemek ve bir zamanlar Irak ve Suriye’nin çoğunu kontrol eden IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek için orada olduklarını söylüyor.

Ancak İsrail’in son dönemde Suriye’deki eylemleri dikkate alındığında bu saldırılar İran’ın iç amaçlarına da hizmet ediyor.

25 Aralık’ta, İsrail’in Şam’ın eteklerinden birine düzenlediği hava saldırısında üst düzey bir Devrim Muhafızları komutanı öldürüldü.

Devrim Muhafızları, 15 Ocak’taki saldırısında Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetine balistik füzeler fırlattı. Saldırıda IŞİD ve diğer “terörist grupların” hedef alındığı belirtildi.

İdlib, muhalefetin son kalesi ve 2011’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı düzenlenen ayaklanmayı destekleyen 2,9 milyon yerinden edilmiş Suriyeliye ev sahipliği yapıyor.

Esad, Rusya ve İran’ın askeri desteğiyle iktidarda kalmayı başardı.

Her ne kadar İdlib’i kontrol eden ana grup İslamcı grup Hayat Tahrir El Şam (HTS) olsa da, İdlib’de IŞİD ve El Kaide’nin de varlığı bulunuyor.

Devrim Muhafızları, saldırının IŞİD’in 3 Ocak’ta İran’ın güneyindeki Kerman kentinde gerçekleştirdiği intihar saldırılarına misilleme olduğunu duyurdu.

Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünde mezarı yakınında toplanan kalabalığa iki intihar bombacısı saldırdı.

İran Devrim Muhafızları, İdlib’i hedef almak için 1.450 kilometreye kadar menzile ulaşabilen Hayber Şekan (Kale Yıkan) füzesini kullandıklarını duyurdu.

Ayrıca saldırıyı güneydeki Huzistan eyaletinden gerçekleştirdiğini de söylüyor.

Ancak Devrim Muhafızları füzeleri İdlib’e çok daha yakın olan Batı Azerbaycan eyaletinden de fırlatabilir.

“Yer seçimi ve Hayber Şekan füze sistemi, İran’ın Suriye sınırında İsrail’in çeşitli noktalarına ulaşma yeteneğini dünyaya göstermek istediğini gösteriyor.” (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu