Haber

İngiltere, AB’nin Falkland Adaları’na verdiği ismi eleştirdi

İngiltere, Avrupa Birliği’nin (AB) Falkland Adaları’nı Arjantin’in adı olarak “Malvinas Adaları (Islas Malvinas)” olarak kullanmasına tepki gösterdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, AB’den yaptığı açıklamada, AB’nin Arjantin’in adı olan “Malvinas Adaları”nın yanı sıra “Falkland Adaları” tabirini kullanmasını eleştirdi.

Bakan Cleverly, Twitter’da yaptığı paylaşımda, Falkland Adaları vatandaşlarının yüzde 99,8’inin İngiliz ailesinin bir parçası olmak için oy kullandığını hatırlattı.

Cleverly, “Arjantin ve AB, demokratik tercihlerini dinlemeli.” dedi. ifadesini kullandı.

“AB, ‘hayal kırıklığı yaratan’ kelime seçimiyle adalardaki konumunun değişmediğini gösterdi”

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın bir sözcüsü, AB’nin Falkland Adalılarının kendi geleceklerine karar verme hakkını sorgulamasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Sözcü, AB’nin adalar konusundaki tutumunun “üzücü sözler seçiminden sonra değişmediğini” belirterek, İngiltere’nin Falkland Adaları’nın kendi kaderini tayin hakkını tüm uluslararası forumlarda savunmaya devam edeceğini kaydetti.

AB ve Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu (CELAC) sonuç bildirgesinin bir bölümünde, “Malvinas Adaları/Falkland Adaları üzerindeki egemenlik sorunuyla ilgili olarak AB, CELAC’ın diyalogun önemine ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümünde uluslararası hukuka saygıya dayalı tarihi konumunu kaydetti.” kelime kullanıldı.

Falkland adaları

Falkland Adaları’nın egemenlik statüsü, İngiltere ve Arjantin arasında bir sorun olmaya devam ediyor.

İngiltere’nin 1833’te egemenliğini ilan ettiği 12.000 metrekarelik Falkland Adaları, Arjantin’in güneyinde, Atlantik Okyanusu’nda bulunuyor. İngiliz denizaşırı toprakları olan adalar, savunma ve dış ilişkiler için İngiltere’ye bağımlıdır.

Arjantin, İspanya’dan bağımsızlığını kazanmasının ardından “Malvinas” adını verdiği Falkland Adaları’nı dolaylı olarak miras aldığı konusunda ısrar ediyor.

Arjantin ve İngiltere’nin uzun yıllardır egemenlikleri konusunda anlaşmazlığa düştüğü Falkland Adaları’nda “İngiltere’nin denizaşırı toprağı olarak kalmak istiyor musunuz?” sorusuna halkın yüzde 99,8’i “evet” yanıtını verdi.

1982’de Arjantin’in adalara düzenlediği askeri operasyonda 650 Arjantinli ve 255 İngiliz askeri öldürüldü.

sarkisla-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu