Haber

Gazeteci Safiye Alagas serbest bırakıldı

Jinnews haber müdürü Safiye Alagaş hakkında “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya bir yıldır tutuklu bulunan Alagaş ile avukatları Resul Temur ve Pirozhan Karali katıldı. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği (MLSA) üyeleri, Gazetecileri Savunma Komitesi (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Teach, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Uluslararası Duruşmayı Basın Enstitüsü (IPI) Üyesi Zeynep Gültekin’in yanı sıra çok sayıda gazeteci izledi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Alagaş, savunmasını Kürtçe yaptı.

TOPLUM İLE HAREKET EDİYORUZ

İddianamede kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini ve gazeteci olduğunu belirten Alagaş, “Hazırlanan iddianame adeta George Orwell’in ‘1984’ü gibi. Biz bağımsız gazetecileriz. Amacımız bugüne kadar yaşanan ihlalleri ortaya çıkarmak. karanlıkta tutuldu, üstü örtüldü ve kamuoyuna iletildi. Bunun bilincindeyiz ve sorumluyuz. “Gazeteciyim diyen herkes bu sorumlulukla hareket etmelidir. Yaptığımız haberler, kullandığımız fotoğraflar, kitaplar, haber notları ithamlara konu oluyor. Burada gazetecilik faaliyeti sorgulanıyor ve suçlanıyor. Sistemi oluşturanlara göre değil, topluma göre hareket ediyoruz” dedi.

‘BİZ BİLİNÇ DİYORUZ’

Türkiye’de Kürt gazetecilerin topluma gerçekleri aktardıkları için her an ölüme ve sürgüne maruz kaldıklarını kaydeden Alagaş, “Biz iktidar yanlısı değiliz, toplumun yanında haber yapıyoruz. Toplumun vicdanına sesleniyoruz. Haberimiz ile toplum, “Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

Savcılığın hazırladığı iddianameyi ve suçlamaları kabul etmediklerini söyleyen avukat Resul Temur, müvekkili Alagaş’ın hukuksuz bir şekilde bir yıldır cezaevinde tutulduğunu söyledi. Temur, müvekkili hakkındaki suçlamaların gazetecilik faaliyeti olduğunu ve gazeteciliğin hata teşkil edemeyeceğini belirterek, Alagaş’ın tahliyesini istedi.

Mahkeme, Alagaş’ın yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri ile tahliyesine karar vererek duruşmayı 9 Kasım’a erteledi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu