Haber

Büyük Gün Geldi: Milyonları İlgilendiren Asgari Ücret Ortaya Çıktı

7 milyonu aşkın çalışanı doğrudan, dolaylı olarak da tüm vatandaşları ilgilendiren yeni taban fiyat belirleme çalışmalarında sona gelindi. Asgari fiyat artışı merakla beklenirken taban fiyat açıklamasının bugün gelmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari fiyat açıklaması için bugünü işaret etmişti.

“Sırtlarımızda çantalarımız var. Sırtında sepeti olmayanlar rahatlıkla konuşabilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taban fiyatın bugün açıklanacağını duyurdu.

Tüm gözler bugün açıklanması beklenen rakamda.

AK Parti’nin dünkü grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah yarın asgari fiyat konusunu bugün bakanımla müzakere ederek açıklayacağız ve doğru yola koyacağız” dedi.

Erdoğan, grup toplantısının ardından konuyla ilgili bir açıklama da yaptı. Türk-İş’in 9 bin liralık teklifiyle ilgili Erdoğan, ‘Herkesin her dediğiyle adım atacak durumda değiliz. Sırtımızda çantalarımız var. Sırtında çanta olmayanlar rahatlıkla konuşabilir. Sırtımızdaki tava 85 milyonu taşıyan bir tava. Bunların hepsini değerlendireceğiz” dedi.

‘Teklifimiz 9 bin lira verirlerse imzalarız. Olmazsa masaya oturmayız.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde ilk toplantısını 7 Aralık’ta, ikinci toplantısını ise 14 Aralık’ta yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün üçüncü kez toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda basına kapalı olarak yaklaşık 3 saat süren toplantıda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil etti.

Toplantının son bölümüne Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da katıldı.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Atalay, işçi tarafının asgari fiyat teklifini ilk kez açıkladı.

Atalay, ‘Teklifimiz 9 bin lira verirlerse imzalarız. Olmazsa masaya oturmayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile asgari ücreti görüşmek üzere Beştepe’ye geldi. Bir saat süren görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Komisyonda personel kesimini temsil eden Türk-İş, Pazarlığın Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Kasım ayı açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını talep etti.

Minimum fiyat senaryoları

yüzde 45 zam

Birinci senaryo net asgari fiyatın 8 bin liraya çıkması. Nette yüzde 45 artan taban fiyat 9 bin 412 lirayı, patrona maliyeti ise 11 bin 59 lirayı buluyor.

yüzde 50 zam

İkinci senaryo yüzde 50 artarak 8 bin 250 liraya çıkması. Brüt fiyatı 9 bin 706 liraya, patrona maliyeti ise 11 bin 404 liraya çıkıyor.

yüzde 55 zam

Üçüncü senaryo ise asgari fiyatın yüzde 55 artışla 8 bin 500 liraya ulaşması. Bu durumda brüt fiyat 10 bin liraya, patrona maliyeti ise 11 bin 750 liraya çıkıyor.

yüzde 60 zam

Son senaryo net asgari fiyatı yüzde 60 artırarak 8 bin 750 liraya çıkarmak. Bu durumda brüt fiyat 10 bin 294 liraya, patrona maliyeti ise 12 bin 95 liraya denk geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu