Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 84,65 dolar

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 84,65 dolardan işlem görüyor.

Dün 86,42 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 85,58 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı kapanış tarihi 09:33’e göre yüzde 1,09 azalarak 84,65 dolar oldu. Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolün varili 78,12 dolardan alıcı buldu.

Fiyatların gerilemesinde ABD’de açıklanan ham petrol stokları ve enflasyon bilgilerinin ardından talep dalgalanmalarındaki artış etkili oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü, geçen hafta ülkenin ham petrol stoklarında bir önceki haftaya göre yaklaşık 10 milyon 507 bin varil artış öngörüldüğünü açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 321 bin varil azalacağı yönündeydi.

Stoklarda artış tahmini, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkesinde talebin düşük olduğu algısıyla fiyatları aşağı yönlü baskıladı.

ABD Güç Bilgi İdaresi’nden alınan resmi hisse senedi bilgileri bugün açıklanacak.

ABD’nin faiz oranlarını artırabileceği beklentileri de durgunluk ve talep endişelerine yol açarak fiyatların gerilemesini destekledi.

ABD’de dün açıklanan bilgilere göre Aralık ayında yüzde 6,5 olan Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki (TÜFE) yıllık artış Ocak ayında yüzde 6,4’e geriledi. TÜFE de Ocak ayında aylık bazda yüzde 0,5 arttı. Enflasyondaki yavaşlamanın sürmesine rağmen enflasyonun beklentilerin üzerinde kalması dikkat çekti.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, veri sonrası değerlendirmelerinde “şahin” tavrını sürdürdü.

Philadelphia Fed Lideri Patrick Harker, enflasyonun hızlı bir şekilde düşmediğini ve 25 baz puanlık faiz artışlarının sürdürülmesi gerektiğini belirtti. New York Fed Lideri John Williams, enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesinin birkaç yılı bulabileceğini belirterek, son aylarda ılımlı olsa da hala yüksek olduğunu sözlerine ekledi. Dallas Fed Lideri Lorie Logan, Fed’in şu anda faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre artırmaya hazır olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) bu yıl için küresel petrol talebindeki artış tahminini yukarı yönlü revize etmesi talep endişelerini yatıştırırken, fiyatlardaki düşüşü sınırladı.

OPEC’in dün yayınladığı aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre günde 2 milyon 320 bin varil artarak yaklaşık 101 milyon 870 bin varile ulaşması bekleniyor.

Bu artışta, Kovid-19 salgınına yönelik kısıtlamaların kaldırıldığı Çin’de beklenen ekonomik toparlanmanın etkili olduğu değerlendiriliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın petrol piyasası raporu bugün piyasalarda izlenecek.

Teknik olarak Brent petrolde 84,86-85,03 dolar aralığının direnç, 84,69-84,52 dolar aralığının dayanak olarak takip edilebileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu