Haber

Anayasa Mahkemesi, sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmelerinin feshine ilişkin düzenlemeyi iptal etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) görev yapan sözleşmeli astsubay ve erbaşların sözleşmelerinin “disiplin ve ahlaki durum”.

Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 1. İdare Mahkemesi Şubesi, baktığı bir davada, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapamayan rütbe amirlerinin düzenleyeceği yeterlilik belgesinden anlaşılan sözleşmeli er ve erbaşların sözleşmelerini feshetti. her türlü bilgi ve belgeye istinaden disiplin ve manevi durumun yokluğuna. Kararın Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla iptali için Yargıtay’a başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, hükmün anayasaya aykırı olduğuna karar vererek iptaline karar verdi. İptal kararı 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Yargıtay’ın iptali halinde, sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmelerinin kurala göre feshedilmesi için, çalışanın icra ettiği görevin gerektirdiği vasıfları kaybetmesine neden olan disiplinsiz ve ahlak dışı davranışlar TSK’da bulunur ve bu durum sıralı amirleri tarafından her türlü bilgi ve belgeye dayalı bir yeterlilik belgesi ile tespit edilmelidir. belirtildi.

İtiraz edilen kuralda yer alan “disiplinsizlik” kavramından ne anlaşılması gerektiğine işaret edildi.

“Savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası uygulanamayacağına dair ek güvencenin aksine”

Gerekçede, öngörülen savunma hakkının güvence altına alınmasının gereklerini yerine getirebilmesi için hakkında disiplin soruşturması yürütülen kişiye, davanın maddi ve manevi tüm yönleriyle savunma yapmasına imkan verilmesi gerektiği belirtildi. olay.

Etkili bir disiplin soruşturması için ilgili kişi hakkındaki tezin, bu iddiaların dayandığı delillerin, kendisine atfedilen fiillerin hukuki niteliğinin ve önerilen disiplin cezasının tebliğinin esas olduğu vurgulanmış ve aksi takdirde Anayasa ile güvence altına alınan savunma hakkını sınırlayacağını belirtmiştir.

Gerekçede şu hususlara dikkat çekildi:

“İtiraz edilen kuralda, sözleşme fesih işleminin uygulanmasına yönelik olarak savunma yapılmasını veya soruşturma yürütülmesini zorunlu kılan bir karar bulunmamaktadır. Bu prestij kuralı ile yönetime yöntem teminatı vermeden sözleşmeyi feshetme yetkisi kaldırılmıştır. Anayasa’nın 129. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ‘savunma hakkı’ verilmedikçe disiplin cezası verilmesi Anayasa’nın söz konusu unsurunun verilememesine ilişkin ek güvenceye aykırı olduğu anlaşılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu