Haber

Mehmet Şimşek’in İddiaları Her Yönü Çevrilmiş Ekonomi Yönetiminde Kadro Oluşturamaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşık 5 yıl sonra yeniden aktif siyasetteki yerini aldı. Ama 5 yılda değişeni değiştirmekte zorlanıyor. Kulisler ve tezler bitmiyor, söylenenlere göre Mehmet Şimşek de işe başlayamıyor.

Mehmet Şimşek, bir rüzgarla devraldığı görevinde artık birkaç hafta geçmesine rağmen, beklendiği ve hızlı bir şekilde atılması gerektiği için saldırıların “mantıklı” olacağına dair yaptığı açıklamayla biraz umut vermişti. Ancak Şimşek’in her geçen gün sessizliğini koruması hem iddiaları hem de soru işaretlerini artırıyor.

Şimşek’in bir teze göre “Bu kadar kötü bir tablo beklemiyordum” dediği belirtilirken, ilk darbeyi TÜİK’ten aldığı, ikinci atılımın ise Şahap Kavcıoğlu’nun atanması olduğu söylendi.

Onur Çanakçı’nın Paraanaliz’deki değerlendirmesi dikkat çekti. Üçüncü atağın beklenen faiz kararı olduğunu belirten Çanakçı, faiz artışı olsa da olmasa da iki türlü sorunun olduğunu da söyledi. Ancak hem faiz artırımlarının hem de döviz baskısının sorunları daha da büyüteceğini sözlerine ekledi.

Dolarda 28-30 bandı, faizlerde yüzde 45-50 bandının yabancılara cazip gelebileceği belirtilirken, Şimşek’in görev yaptığı 2009’da TCMB’de 74 milyar dolar rezerv ve yüzde 6 enflasyon olduğu hatırlatıldı. kasalar.

Şimdi durum ‘EKSİ 70 milyar dolar halk dahil, SWAP hariç’ ve enflasyon yüzde 40 sınırında. O dönemde 140 milyar dolar olan dış borç 470 milyar dolara çıktı.

Çanakçı, Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’ın en fazla 3-4 ay dayanacağını tahmin etmişti.

Taha Akyol, “Şimşek’in Derdi” başlıklı yazısında dikkat çekici iddialarda bulundu.

Karar yazarı Taha Akyol, Şimşek’in randevu sıkıntısı yaşadığını, kendisine iş teklif edilen deneyimli ve uzman üç ismin işi kabul etmediğini öğrendiğini söyledi.

Görevlerinden birinin de Bakan Yardımcılığı olduğunu belirten Akyol, asıl sorunun Şimşek’in sorumluluktan çok ‘yetki alanı ve görev süresi’ olduğuna dikkat çekti.

Şimşek’in henüz bakan yardımcısı atayamadığı, ekonomi bürokrasisi ve TCMB’nin yerini Genel Başkan Yardımcıları ve MPK üyelerinin aldığı gözden kaçmıyor.

Akyol, ‘Piyasalarda tereddüt yaratan tablo, Şimşek’in görevde ne kadar kalarak grubunu kurabileceğini sorguladı.’

Tam da böyle bir ortamda bir kulis özel haberi dikkat çekti. Şimşek’in atamalar konusunda Cumhurbaşkanlığı heyetine gergin davrandığı, atamak istediği isimlerden birinin Ali Babacan’ın lideri olduğu DEVA partisinden olduğu iddia edildi.

Ekonomimanset.com’un haberine göre Mehmet Şimşek, geçmişte bu misyonu üstlenen Turalay Kenç’in TCMB Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmasını önerdi. Kenç’in 15 Temmuz sürecindeki soruşturmalarda adının geçmesi ve Deva Partisi iktisat grubuna katılması bir gerilemeye neden oldu.

Resimde 27.07.2022 tarihinde Prof. Dr. Turalay Kenç, Ali Babacan ve İbrahim Çanakçı ile ön sırada görülüyor.

Şimşek’in Kenç önerisi Cumhurbaşkanlığı ekibinde önemli itirazlara yol açarken, Şimşek’in onaya gerek kalmadan atama yapmanın yollarını aradığı ileri sürüldü. Kenç’in Şimşek’in de onayıyla TCMB Milletvekili olarak atanması da alternatifler arasında.

İddialar sosyal medyada yayılırken,

Gençler işleri sevmiyor gibi,

Ekonomik bürokrasinin isteksizliği,

Sosyal medyada yorumlara neden oldu.

?

?

haber-hanonu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu