Haber

Akıllı Çocuklar Sofrası’ndan Ramazan’da sağlıklı beslenme ve israfı önleme tüyoları

Banvit BRF tarafından hayata geçirilen “Akıllı Çocuk Sofrası” projesinin danışmanlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçgür, yemek israfının nasıl önleneceği ve uzun açlık dönemlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önerilerini paylaştı.

Sosyal yatırımlarında gerçek beslenmeye ve gıda israfının önlenmesine odaklanan Banvit BRF, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirdiği Akıllı Çocuk Sofrası projesi kapsamında farkındalık yaratma ve toplumu bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. Akıllı Çocuk Sofrası Danışmanlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçgür, Ramazan ayında bu konuların daha da önem kazandığına dikkat çekerek, yeterli su, lifli gıda tüketimi, yemek yeme konularının yanı sıra gıda israfını önlemenin yollarını sıraladı. uzun oruç sürelerinde zaman.

Yaşam Boyu “Su” Tüketimi

Uzun süreli açlık döneminde vücudun her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sahur ve iftar yemeklerinde su tüketimi en az 1,5-2 litre olmalıdır. Bu dönemde doğal maden suyu da tüketilebilir ancak böbrek hastalığı ve kalp yetmezliği olanlar miktarına dikkat etmelidir. İçeriğindeki mineraller vücudun asit-baz dengesinin kurulması için takviye sağlar. İftara başlamadan önce bir bardaktan fazla su tüketmek sakıncalı olabilir. Yemekten yarım saat sonra bir bardak su içilmelidir. 30-35 ml/kg başına hesaplayarak ihtiyacınız olan su miktarını kolay bir formülle bulabilirsiniz. Örneğin 70 kg’lık bir bireyin günlük su ihtiyacı 70×30=2.100 ml olarak hesaplanır.

Bağırsak Sağlığı İçin Yeterli “Lif” Alımı

Lif bu çağın sihirli kelimesidir ve sindirim sistemi için de oldukça değerlidir. Midenin boşalmasını geciktirir ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Tavsiye edilen günlük 30 gr lif tüketimi tüketilirse daha geç acıkılır ve bağırsaklarda herhangi bir sorun yaşanmaz. Yulaf, müsli, meyve, yeşillikler, tam tahıllı veya tam buğday ekmekleri sahurda tüketilebilecek lif kaynaklarıdır. Ayrıca kuru meyveler lif bakımından oldukça yüksektir ve sahurda tüketilmesi tavsiye edilir.

Ne yediğiniz kadar ne kadar yediğiniz de önemlidir.

Çok hızlı yemek yemek tokluk sinyalinin beyne iletilmesini yavaşlatır çünkü beyin tokluk sinyalini yemekten 15-20 dakika sonra verir. İftarın ilk 10 dakikasında her şeyi yemek ciddi mide ve kalp sorunlarına yol açabilir. Burada bir diğer kritik nokta da iftar ve sahurun ​​ortasını bölümlere ayırmaktır. İftar sonrası dönemin 2 orta öğüne bölünmesi kilo kontrolü ve kan şekerinin düzenlenmesi açısından oldukça değerlidir. Sonuç olarak, yiyecekler yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketilmeli ve saatlere yayılmalıdır.

RAMAZAN’DA GIDA İSRAFINA DİKKAT

Gıda israfı, dünyadaki tüm ülkelerde ciddi bir sorundur. Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek ve içecek israf ediliyor. Bu sayı kişi başına düşünüldüğünde yılda yaklaşık 93 kg gıda israfı anlamına geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre Türkiye’de her gün 4,9 milyon ton ekmek israf ediliyor. Ramazan ayında bu rakamlar çok daha büyük boyutlara ulaşıyor ve ramazan pidesi en çok israf edilen yiyecekler arasında yerini alıyor.

Ramazan ayında gün boyu aç kaldığımız için canımız çok şey çekiyor, alışveriş listeleri artıyor ve ihtiyacımız kadar olmayan yiyecekleri alabiliyoruz. Bu da gıda israfına yol açar. Kolay önlemler alarak gıda israfını önlemek mümkündür. Alışveriş genellikle oruçluyken yapılır, ancak önceden tam bir alışveriş listesi hazırlamak israfı önlemeye yardımcı olabilir.

İftar ve sahurda yenecek öğünlerin planlanması ve haftalık bir menü oluşturulması ile fazla öğünlerin buzdolabında unutulup bozulmalarının önüne geçilebilir. Bu noktada hazırlanan yemeklerin gerçek haliyle muhafaza edilmesi büyük değer taşımaktadır. Besinlerin hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi, piştikten 2 saat sonra buzdolabına konulması ve bir sonraki tüketim için gerekli miktarın tencereden alınarak ısıtılması en yaygın besin israfı olan yiyeceklerin dökülmesini önleyen önlemlerdir. konutlar.

Ekmek ve pide gibi unlu mamuller, özellikle oda sıcaklığında bırakıldıklarında çok çabuk kurur ve bayatlar. Bu durumda birden fazla kişi bayat işi çöpe atar. Bunu önlemek için 1-2 gün içinde tüketilecekse ağzı kapalı buzdolabı poşetinde oda sıcaklığında saklanabilir veya buzdolabında daha uzun süre saklanarak ısıtılarak tüketilebilir. istendiğinde. Pideyi yumuşatmak için biraz ıslattıktan sonra ısıtmak gerekebilir.

Vücudunuzun İhtiyacına Göre Bir Sofra Oluşturmaya Özen Gösterin

Uzun saatler aç kaldıktan sonra yenen yemeğin besin değeri, nasıl pişirildiği ve içeriği oldukça değerlidir. Açken hazırlanan sofralarda yapılan en büyük hata kalori ve karbonhidrat içeren birçok öğünü aynı anda hazırlamaktır. Ancak tek seferde bu kadar çok besin tüketmek hem hazımsızlığa hem de yemek israfına neden olur. Bu noktada istikrarlı bir yemek planı oluşturmak kritik önem taşıyor. Sofralarda hafif ama besleyici öğünler, pişmiş ve çiğ sebzeler, hafif bir çorba olması çok daha yeterli bir seçim olacaktır.

tavuklu turta

Malzemeler

  • ½ pide/ekmek (bayat)/yufka ile de yapabilirsiniz.
  • 2 tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz ve Karabiber (istenilen miktarda)

Sos için:

  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Tuz

Yapılışı:

  • Tavuk etini 5 bardak suda haşlayın. Haşlanmış tavuk etini küçük parçalar halinde doğrayıp tuz ve karabiberle karıştırın.
  • Bayat pidenizi/ekmeğinizi küp küp doğrayın ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile karıştırın. Bir fırın tepsisine koyun ve fırında kızartın.
  • 1 su bardağı tavuk suyunu kenara ayırın, sirke hariç tüm sos malzemelerini bir çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvamda çırpın ve ocakta sosunuz koyulaşana kadar pişirin.
  • Pişen sosun üzerini kapatın ve soğumasını bekleyin. Ilık sosa sirke ve tuz ekleyerek sosu hazırlayın.
  • Üzeri kızaran pidenizi/ekmeğinizi ocaktan alıp kenara ayırdığımız bir bardak tavuk suyunu dökelim ve tavuk suyunun emilmesi için yaklaşık 5 dakika daha fırında pişirelim.
  • Pişen pidenin/ekmeğin üzerine sosu dökelim ve üzerine didiklediğimiz tavuğu serpelim. Yemeğimiz servise hazır.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ortakoy-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu