Haber

ABD’de emlak işi nasıl yürütülür? ABD’de nasıl ev alınır?

Özlem Özgüt Yörekli-abdpost.com / ABD (İGFA) –Mortgage Uzmanı Tunçtan Ayan ve Emlak Danışmanı Sophia Furtun, Amerika’da ev almak isteyenlerin yapması gerekenleri anlattı.

ABDPost.Com New York Temsilcisi Hasret Özgüt Yörekli’nin konuğu olan Ayan ve Furtun, ABD’de turistler dahil herkesin konut satın alabileceğini belirtti.

Kredi faiz oranlarına da değinen Ayan, “Türkiye’den gelen yatırımcılar her zaman buradan ev alabiliyor. Yeter ki vizeleri ve yüzde 25 peşinatları olsun. Dolayısıyla Türkiye’den gelen yatırımcılar da buradan yatırım amaçlı konut alabiliyor” dedi.

TÜRKLERİN SEÇİMİ WAYNE

New Jersey Wayne’de bir evin tanıtımını yapan Gayrimenkul Danışmanı Furtun, “Geçen yıl 350 Türk aile Wayne’e taşındı. Çünkü iki Türk okulu ve ayrı bir Müslüman okulu var. Bu yüzden çok tercih edilen bir bölgedir. Bölge itibariyle rahat bir yer. Beş yıldızlı restoranların ve marketlerin bulunduğu bir yer ve bu sitenin tek girişi ve tek çıkışı var. Bu yüzden çocukların rahatlıkla bisiklete binebilecekleri, dolaşabilecekleri, geceleri bile yürüyüp birbirleriyle oynayabilecekleri bir site. “Türkler de bu nedenlerle burayı tercih ediyor” dedi.

“EV SATIN ALMANIN DOĞRU ZAMANI”

ABD’de ev almak için doğru zaman olduğuna dikkat çeken Mortgage Uzmanı Ayan, “Şu an aslında çok iyi bir zaman çünkü tüm dünyada olduğu gibi burada da faizler biraz yükseldi. Bu yüzden şimdi satın alıp ileride yapılandırmak oldukça avantajlıdır. Çünkü faizler düştüğünde ev fiyatları bir anda yükselecek. Dolayısıyla evet çok doğru bir zaman. Türkiye’den yatırımcılar her zaman buradan ev alabiliyor. Yeter ki vizeleri ve yüzde 25 peşinatları olsun. “Türkiye’den gelen yatırımcılar da buradan yatırım amaçlı konut alabiliyor” dedi.

Furtun, Türkiye’den farklı olarak Amerika’da ev alırken ya da kiraladığınızda beyaz eşyaların da eve dahil olduğuna dikkat çekerek, “Buranın Türkiye’den tek farkı, ev aldığınızda yüzde 99’u beyaz eşya oluyor. tüm beyaz eşyalarıyla birlikte verilecektir. Kiralamada da, satışta da aynı sistem uygulanır. “Mikrodalga fırın, bulaşık makinesi ve buzdolabı listede yer almadığı sürece fiyata dahil değil demektir” dedi.

Mortgage’dan herkesin yararlanabileceğini belirten Ayan, “Aslında herkese göre bir program var. Turistler bile Türkiye’den alışveriş yapabiliyorken, pek çok vize sahibi de buradan ipotek alabiliyor. Diyelim ki geçmişte başvurdu ve çalışma izni var. Hatta alabilirler ve aralarında hiçbir fark kalmaz. Başvuru sahibi ile Amerikan vatandaşı arasında faiz farkı yoktur. Bu aslında Amerika’nın herkese eşit davrandığını gösteriyor. “Türkiye’den ev alanların faiz oranlarında farklılık var ama Amerikan sisteminde olmadıkları için risk yüksek” dedi.

KONUT UZMANI ONAYI OLMADAN BİR EVİN BAKIMI YAPILAMAZ

Tunçtan Ayan, ipotek uzmanı olarak ev alacak kişilerin alım gücünü belirlediklerini ve ona göre onay verdiklerini vurguladı. Emlakçı olarak onay olmadan teklif yapamayacağını belirten Furtun, “Bu nedenle onay yazısını önceden almak daha faydalı. Evler çabuk satıldığı için onay yazısı gelene kadar ev satılabiliyor. ” Nakit alımlarda herhangi bir sorun yaşanmadığını belirten Ayan, “Peşin alabilirsiniz ama ipotek kullanabilirsiniz.” “İsterseniz mutlaka evraklarınıza bakmam gerekiyor. Bunları inceleyip o mektubu yazmam gerekiyor. Verdiğim hizmetin herhangi bir ücreti yok, danışmanlık ücreti yok. Banka zaten ücretimi ödediği için ben de Kişiden hiçbir beklentimiz yok” dedi.

15 yıl önce yaşanan kriz nedeniyle gerekli belgelerin arttığını belirten Ayan, ev alınmak istendiğinde alıcının teklif yaptığını, satıcının da en yüksek teklifi kabul ettiğini vurguladı.

ABD’DE NASIL EMLAKCI OLUNUR?

ABD’de emlakçı olmanın neler gerektirdiğini anlatan Furtun, “Öncelikle 75 saat okula gitmeniz gerekiyor. Bu pandemi döneminde 75 saat online oldu ama 75 saatin sonunda test var. Burada büyümüş olsanız bile dil konusunda bir zorluk daha var. Çünkü gayrimenkulün çok zorlu bir sınavı var. Bir avukat gibi kuralları kazıp öğrenmeniz gerekiyor. Bundan sonra emlakçı olabilirsiniz. Emlakçıların da kendi numaraları vardır. Numaranız yoksa hiçbir kapıyı açamazsınız, hiçbir siteye üye olamazsınız, numara olmadan sözleşme yazamazsınız, teklif yapamazsınız ve burada birinin emrinde çalışmak zorunda kalırsınız. Bir şirketin veya kendi şirketinizin altında şirket kurmanız gerekiyor. Emlakçı olmak için aldığınız numara aktif değil. “Ya kendi şirketini kuracaksın ya da bir şirkete bağlı çalışacaksın” dedi.

habererzin.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu