Ekonomi

18 firmaya 38 milyon TL ‘fahiş fiyat’ cezası

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremin ardından Ticaret Bakanlığı olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Afet sonrası bölgedeki esnafa destek sağlandığını hatırlatan Bolat, depremden zarar gören esnaf ve sanatkarlardan olağanüstü hal döneminde meslek kuruluşları tarafından düzenlenecek belgeler için ücret alınmamasının sağlandığını söyledi.

Bolat, bu dönemde esnaf ve sanatkarların meslek kuruluşları, kooperatifler ve üst birliklerine de nakdi ve nakdi yardım yapma izni verildiğini belirterek, Halkbank kaynaklarından kullandırılan faizli kredilerin toplam bedelinin 6 milyar 730 milyon ila 27 bin lira olduğunu söyledi. Bakanlığın görev alanındaki kooperatiflerin güvencesiyle bölgede 202 esnaf ve sanatkar bulunuyor. 49 bin lira olduğunu belirtti.

VERGİ İNDİRİMİNDEN BORÇ ERTELEMEYE KADAR TEŞVİKLER SAĞLANDI

Bakan Bolat, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri (TESKOMB) Merkez Birliği tarafından deprem bölgesine sağlanan nakdi yardımın toplam tutarının 200 milyon liraya ulaştığını açıkladı.

Depremin yıkıcı etkisinin yüksek olduğu bölgelerde ihracatçı firmaların finansman ihtiyaçlarının karşılanması için çeşitli takviyeler sağlandığını belirten Bolat, Türk Eximbank’ın 6 Şubat – 31 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında bölgeye 1,5 milyar dolar kredi sağladığını söyledi. 168,2 milyon dolar vade uzatımı, 1,8 milyon dolar vade uzatımı. Milyar dolarlık sigorta desteği verildiğini belirtti.

Bolat, toplam destek tutarının 3,5 milyar dolar olduğu bilgisini verdi.

Depremin dış ticarete etkisine değinen Bolat, afet bölgesindeki illerin ihracatının Şubat-Aralık 2023 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 oranında azaldığını belirtti.

Bolat, 2023’te yüzde 0,6 artarak 255,8 milyar dolara çıkan ihracatın, deprem olmasaydı yüzde 3,1 artarak 262,2 milyar dolara çıkacağının tahmin edildiğini vurguladı.

E-TİCARET SEFERBERLİĞİ BAŞLATILDI

Depremin ilk gününden bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Bolat, bu süreçte e-ticarette dayanışma kampanyası başlattıklarını anlattı.

Bolat, başta barınma ve istihdam olmak üzere ihracatçıların temel sorunlarının çözümü için vergi indirimleri, hibeler, uygun finansman imkanları ve borç erteleme gibi teşvik sistemlerinin hayata geçirildiğini söyledi.

Bölgedeki ihracatçıların mevcut kredilerinin Eximbank aracılığıyla yeniden yapılandırılması için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını hatırlatan Bolat, “Esnaf ve sanatkarlarımıza faizsiz kredi, nakdi yardım, vergi ve harç gibi imkanlar sunduk. Ödemenin 6 ay sonra başlaması şartıyla muafiyetler sağlanacak.”

Bolat, deprem illerinden birinde genel merkezi veya üretim tesisi bulunan firmaların UR-GE ile tasarım ve ürün geliştirme projelerini 1 yıl süreyle uzatabildiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Ayrıca anılan illerden birinde merkezi veya üretimi bulunan firma ve kuruluşlarımız için 6 Şubat 2023 tarihinden önce başlayan ve bu tarih itibarıyla devam eden başvuru veya eksik belge tamamlama sürelerinin uzatılmasını Bakanlık olarak onayladık. 1 Ocak 2024’ten itibaren yeniden başlatılacaktır.”

HAZIR BETON VE ÇİMENTO DEPARTMANI KONTROL SÜRECİ

Bolat, deprem bölgesinde tüketicilerin korunması ve piyasa gözetimine yönelik yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Sosyal medyada fahiş fiyatlarla çorba satan bir dinlenme tesisinin görüntülerini ve konuyla ilgili Bakanlığa gelen şikayetleri hatırlatan Bolat, söz konusu işletmeye toplam 1,9 milyon lira para cezası kesildiğini söyledi.

Bolat, bu süreçte Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerinin ülke genelinde yapılan fiyat etiketi kontrolleri kapsamında tespit edilen 4 bin 333 itirazcı nedeniyle 5,9 milyon lira para cezası kestiğini de belirtti.

Deprem bölgesinde hazır beton ve çimento sektöründe faaliyet gösteren 131 firmaya fahiş fiyat kontrolleri yapıldığını belirten Bolat, şöyle konuştu:

“Ticaret müfettişleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda 27 firma, hazır beton ve çimento satışlarında fahiş fiyatlar gerekçe gösterilerek Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na yönlendirildi. Kurul, toplam 37 milyon 766 bin lira ceza verilmesine karar verdi. 18 hazır beton ve çimento firmasına bin 946 lira soruşturma ve “Denetim süreçleri devam ediyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu