Ekonomi

Yılın ikinci yarısında yabancı girişi hızlanacak

Birol BOZKURT

Sermaye piyasalarında son yıllarda hareketli bir dönem yaşanmaktadır. Yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği borsada 8 milyondan fazla yatırımcı işlem görüyor.

Bu durum aracı kurumların ve bu alana yatırım yapmak isteyenlerin ilgisini çekmektedir. Bu alandaki son büyük yatırıma ise Bulls GSYO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya imza attı. Sanko Yatırım Menkul Değerler’in satın alma süreci 2023 yılı sonu itibarıyla tamamlandı. Şirketin adı Bulls Investment Securities olarak değiştirildi.

Kariyerine Bulls Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü olarak başlayan Kerim Dumanlı ile bu yeni süreci ve sermaye piyasalarındaki son gelişmeleri konuştuk. 2024 yılında hızlı bir büyüme süreci planladıklarını belirten Dumanlı, “Öncelikle geniş yetkili bir aracı kurum satın aldık. Geniş yetkili aracı kurum, esas olarak sermaye piyasasının tüm branşlarında faaliyet gösterme yetki ve iznine sahip kurum anlamına gelir.

Geniş yetkiye sahip bir firmayı satın almamızın sebebi bu işlerin tamamını şirket içinde aktif değilse aktif hale getirmek istememizdir. “Eğer aktifse, onu olduğundan çok daha büyük hale getirmek istiyoruz” dedi. Türkiye’de sermaye piyasalarının büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Kerim Dumanlı, “Ekonomide atılan normalleşme adımlarının da etkisiyle yabancı yatırımcıların ilgisi yeniden Türkiye’ye dönmeye başladı. Bu ilginin yılın ikinci yarısında daha da artacağını düşünüyorum.

Artık faiz artırım sürecinin sonuna geliyoruz. Ekonomi yönetimindeki tüm isimler bu durumu aktarıyor. Bu döngü bittikten sonraki adımda enflasyonun tavan yapacağı ayları göreceğiz. Bu yoğun ayların ardından faiz artışlarının duracağı ve muhtemelen faizlerin sabit kalacağı bir dönem gelecek. Bundan sonra yeniden faiz indirimi döngüsüne gireceğiz. “Bu süreçlerin tamamının 31 Mart’tan sonra yani 2024 yılında gerçekleşeceğini öngörüyorum” dedi.

“Yabancıların gelişinde tek kriter ilgi değil”

Mevcut faiz oranının yabancı yatırımcıların geri dönüşü için yeterli olduğunu belirten Dumanlı, “Faiz düzeyi tek kriter değil. Tahvil faizi ve mevduat faizi de burada önemli faktörler. Merkez Bankası’ndan 2,5 puanlık bir artış daha bekliyoruz. Son günlerde mevduat faiz oranlarında bir miktar gevşeme görüyoruz.

Borsa İstanbul’da 250 dolar seviyesi güçlü bir destek görevi gördü. Bu şekilde toparlandık. Mevduat tarafında ise artık gidilecek fazla bir şeyin kalmadığını düşünüyorum. Öncelikli hedef olarak borsanın 2024’te çok hızlı bir şekilde 300 dolar seviyesini zorlayacağını düşünüyorum. “Tabii ki dolar kurunu tahmin etmek kolay değil, reel olarak 30’u aşma eğilimi var” dedi.

“Borsanın 8 bin 100’ü aşması önemli”

Borsanın 2024 yılında 9 bin puanı aşmasını beklediğini belirten Bulls Yatırım Genel Müdürü Kerim Dumanlı, “Öncelikle 8 bin 100 seviyesini kırmamız lazım.

Kırıldıktan sonra kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu artırmasını bekliyorum. Son olarak geçtiğimiz Cuma günü Moody’s not görünümünü olumluya çevirdi. Bunu olası bir reyting artışının işareti olarak görebiliriz. Borsa İstanbul 12 Ocak Cuma günü tarihi bir gün yaşadı. Bank of America, borsadaki net alımın yüzde 90’ını tek başına gerçekleştirerek 6,3 milyar liralık net alımla rekor kırdı.

Moodys Türkiye’nin bu gece gelecek görünüm artışı öncesinde oldukça olumlu bir vadeli fiyatlama vardı. Bu kararın ve diğer derecelendirme kuruluşlarının gelecekteki kararlarının/yukarı yönlü revizyonlarının 2024 yılı boyunca devam edeceğine ve yabancı yatırımcıları Borsa İstanbul’a çekeceğine inancımız tamdır” dedi.

“Bankacılık sektörü 2024’ün yıldızı olabilir”

Kerim Dumanlı, önceki dönemlerde geri planda kalan bankacılık sektörünün ekonomide atılan normalleşme adımlarıyla yeniden gündeme geleceği beklentisine katıldığını belirterek, şöyle konuştu: “En az benim kadar değerli gördüğüm bir bölüm daha var. Bankacılık sigortadır. Çok büyük kazançlar olacağını düşünüyorum.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in defalarca söylediği ve hatırlatmak istediği gibi yılın ilk yarısı durgun bir yıl olacak. Belli bir daralmayı öngördüklerinin sürekli altını çiziyor. Yavaşlamayı daha az hissedecek kesimlere bankacılık ve sigortacılığın yanı sıra gıda perakendecileri ve ihracatçı firmaları da ekleyebiliriz.

“Halka arz süreci şirketler için zorlaştı”

Bulls Investment’ın en güçlü kaslarından birinin halka arzlara aracılık etmek olacağını söyleyen Kerim Dumanlı, şunları söyledi: “2024 yılında da halka arzlara ilginin devam etmesini bekliyorum. Ancak şirketler için farklı bir durum var. Halka arz iki ana onay sürecinden geçen bir durumdur.

Şirketler öncelikle temel sözleşmede yani Kayıtlı Sermaye Sisteminde (KSS) değişiklik yapılması için SPK’ya başvuruyor. Bu onay alındıktan sonra ikinci adım olan izahname süreci başlar. İzahname hazırlanır ve onaylandıktan sonra söz konusu şirket için ziller çalar.

Bahsettiğimiz bu ilk sürece, yani KSS başvuru sürecine giren şirketler, 29 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan SPK bülteninde bir sürprizle karşılaştı. 2023 yılında halka arz yeterlilik sayıları, etkin büyüklük ve özellikle ciro, 2023 yılına göre yaklaşık üç kat arttı. geçen yıl. Burada ana kriter olan bahisler bir anda bu kadar yükseldiğinde elenecek çok sayıda firma olacaktır. 2024 yılına girerken SPK’nın onayını bekleyen 50-55’e yakın belge vardı. KSS başvuru belgelerini de eklediğimizde 80-100 civarında şirket belgesi vardı. Elbette ilk adımda o belgelerden elenenler olacaktır.

karasuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu