Ekonomi

Küresel piyasalarda olumlu ivme devam ediyor

Wall Street endeksleri, Fed’in Haziran’da faiz oranlarını yükseltmeyeceği beklentisi, teknoloji hisselerindeki yükselişin devam etmesi ve opsiyon piyasası konumlandırmasının güçlenmesiyle Cuma günü ve geçen hafta boyunca yükseldi.

Cuma gününü yüzde 1,45 artışla kapatan S&P 500, tüm haftayı yüzde 1,8 kazandı. Nasdaq 100’de haftalık kâr yüzde 1,8 oldu. ABD vadeli işlem endeksleri bu sabah karışık.

Asya’da MSCI Asya Pasifik Endeksi üst üste 3. gününde de yükselişini sürdürdü. Bloomberg Dolar Endeksi geçen hafta yüzde 0,35 düştükten sonra bu sabah yatay seyrediyor.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin temerrüde düşmesini önlemek için maddeyi Cumartesi günü imzaladı.

Beyaz Saray’ın ABD Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile müzakere ettiği borç tavanı anlaşması, federal harcamaların iki yıllık bir süre ile sona erdirilmesini ve borç tavanının 2024 seçimlerine kadar askıya alınmasını içeriyor.

Temsilciler Meclisi ve Senato’dan güçlü destekle geçen anlaşma, yeniden ABD Başkanlığı için aday olacağını açıklayan Biden’ın elini de güçlendirdi. Biden’ın federal borç tavanını askıya alan maddeyi imzalaması da ABD Hazinesi’ne aylarca aradan sonra tahvil ihracına devam etmesi için yeşil ışık yaktı.

Hazine, 31.4 trilyon dolarlık borç tavanına ulaştığı Ocak ayının ortasından bu yana, tüm federal yükümlülüklere ilişkin ödemeleri tutmak için özel muhasebe önlemleri kullanıyordu.

31 Mayıs prestijiyle Hazine’nin bu kapsamda kullanabileceği 33 milyar doları kalmıştı. Bakanlık Perşembe günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki 3 ve 6 aylık tahvil ihraçlarının miktarını her biri 2 milyar dolar artırmayı planladığını duyurdu.

Suudi Arabistan’dan kritik petrol kararı

Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından Suudi Arabistan, Temmuz ayında günlük 1 milyon varil daha kesintiye giderek üretimini son yılların en düşük seviyesine indirmeye hazırlanıyor.

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, hafta sonu gergin bir OPEC+ toplantısının ardından “petrol piyasasına istikrar getirmek için ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi. Petrol fiyatları, geçen ay yüzde 11 düşen Çin ekonomisinin beklenenden yavaş toparlanmasından özellikle olumsuz etkilendi.

Goldman Sachs, kartelin üretim kesintilerini mevcut seviyelerde tutacağını tahmin etmişti. Suudi Arabistan dışındaki 23 uluslu OPEC+ kümesinin rastgele bir üyesi herhangi bir ek adım açıklamadı. Sonuç olarak Suudi Arabistan, pazarı istikrara kavuşturmak için kendi pazar payından vazgeçiyor. Bu açıklamanın ardından petrol fiyatları yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu