Haber

Türkiye bugün sandık başına gidiyor

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve 28. Dönem Genel Seçimleri için oy kullanma süreci bugün saat 08.00 itibari ile başlayacak ve saat 17.00’ye kadar sürecek.

5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanı ve yeni milletvekillerinin belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçede ve 1.944 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kurulacak.

Seçimde yarın yurt genelinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oyunu kullanacak. 4 milyon 904 bin 672 seçmen ülkede ilk kez oy kullanacak. Cezaevlerinde bulunan ve taksirli kabahatlerden hüküm giyen seçmen sayısı ise 53 bin 172.

Türkiye genelinde yarın saat 08:00’de başlayacak oy kullanma işlemleri saat 17:00’de sona erecek. Ancak saat 17.00 olmasına rağmen sandıkta oy kullanmak için bekleyen seçmenler, cumhurbaşkanı tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacaklar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Ogan’ın isimleri kurayla belirlenen sıraya göre sandıkta yer alacak. Ancak adaylardan Muharrem İnce, 11 Mayıs’ta adaylığından çekildiğini açıkladı. Pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığından, İnce’nin adı pusulada yer almaya devam edecek.

28. TBMM’yi belirlemek için yapılacak Genel Seçime Türkiye genelinde 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı girecek.

Bazı siyasi partiler “Cumhuriyet”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Hürriyet” ve “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 farklı ittifakla seçime giriyor.

Bu kapsamda AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi “Millet İttifakı” adı altında seçimlere katılıyor.

CHP, DÜZGÜN Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti’den oluşan “Millet İttifakı” kuruldu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Türkiye Personel Partisi (TİP) “Emek ve Özgürlük İttifakı” adı altında çalışıyor. Anayasa Mahkemesi’nde açtığı dava süreci devam eden HDP, seçimlere Yeşil Sol Parti listelerinden de katılıyor.

Zafer Partisi ve Adalet Partisi “Ata” ittifakı adı altında, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti ise “Sosyalist Güç Birliği İttifakı” adı altında yarışıyor.

Seçmenler, kimliklerini çekinmeden ortaya koyan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasına sahip resmi belgelerden biri ile fotoğraflı olarak oy kullanabilecek.

keskin-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu