Haber

Deprem öncesi ve sonrası fotoğraflar Fas’ın tarihi yapılarındaki yıkımı gözler önüne seriyor

Fas’ta açıklanan son rakamlara göre depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 901, yaralı sayısı ise 5 bin 530.

Ülkede 8 Eylül gecesi, merkez üssü Marakeş’in El-Huz bölgesinde olan 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi; Depremden Marakeş’in yanı sıra başkent Rabat ile Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentleri de etkilendi.

Fas’ın yüzlerce yıllık binalar, camiler ve kutsal emanetlerden oluşan zengin hazinesi de depremden büyük zarar gördü.

Deprem nedeniyle birçok tarihi mekan yıkıldı ve hasar gördü. Bazıları, Marakeş’i başkent yapan Kuzey Afrika Muvahhid Halifeliği günlerine kadar uzanıyor. O günden bugüne ayakta kalan yapılar da depremde kaybolan ya da hasar gören yapılar arasındaydı.

Depremde Marakeş’in baş tacı olan ünlü Kutubiyya Camii şiddetli bir şekilde sarsıldı. Ancak 12. yüzyıldan kalma yapı ve 77 metrelik minaresi hafta sonu boyunca ayakta kaldı.

Genişleyen Jema Ul Uzucu meydanının bir köşesinde küçük bir cami olan Kharbouch Camii neredeyse tamamen yıkıldı. Minaresi çöktü ve molozların arasında sadece bir tuğla parçası kaldı.

Depremle sarsılan Marakeş’in 900 yıllık surları geride görünür çatlaklar ve yıkılmış kısımlar bıraktı. Duvarlar tarihi alanın çevresinde kilometrelerce uzanıyor.

Tinmal Camii, 12. yüzyıl Muvahhid mimarisinin önde gelen bir örneğiydi. Bina önemli ölçüde hasar gördü, duvarları ve yapısı harabeye döndü.

KAYNAK: HABER7

kursunlu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu