Haber

BM Komiseri Türk, İsrail parlamentosunda görüşülen yasal değişikliklerle ilgili kaygılarını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) tartışılan bir dizi yasa değişikliği teklifinin birlikte değerlendirildiğinde, yargının hukukun üstünlüğünü savunma faaliyetine önemli bir tehdit oluşturduğunu belirtti. , insan haklarına ve yargı bağımsızlığına.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamada, Türk’ün İsrail parlamentosunda görüşülen yasal değişikliklere ilişkin taslaklarına yer verildi.

Tekliflerin mevcut haliyle Yargıtay’ın mevzuatı yargı denetimine tabi tutma yetkisini sınırlayacağını ve üst mahkemenin kanunu iptal etmesi için hakimlerin üstün çoğunluğunun, hatta oybirliğinin gerekli olacağını belirten Türk, ” teklifler aynı zamanda Parlamentonun Yüksek Mahkemenin küçük bir çoğunlukla iptal ettiği herhangi bir yasayı eski durumuna getirmesine izin verir ve yasaların gözden geçirilebilecekleri temeli sınırlamasına izin verir.” terimini kullandı.

Türk, mevcut tekliflerin yargısal seçim komitesinin yapısını ve Yargıtay’ın atama sürecini değiştirerek yargısal seçim sürecini de değiştireceğini belirtti.

Önerilen değişikliklerin “mevcut 9 üyeden 7’si yerine Yüksek Mahkeme yargıçlarının atamalarını komitenin dokuz üyesinden beşinin çoğunluğunun onaylamasına izin vereceğini ve hükümetin atama sürecindeki etkisini daha da derinleştireceğini” vurgulayarak, Türk, bunun şu anda bağımsız yargıç ve avukatlardan oluşan seçici kuruldan çok daha fazla olacağını sözlerine ekledi. Bunun büyük bir siyasi etkisi olacağını söyledi.

Volker Türk, “On yıllara dayanan yerleşik uygulamanın aksine, böyle bir yasa, yargının bireysel hakları savunma ve yürütme ve yasama üzerinde etkili bir kurumsal denetim olarak hukukun üstünlüğünü destekleme kabiliyetini büyük ölçüde baltalayacaktır. kollarını bir toplumun temel yasalarında belirtilen temel yasal standartlara bağımsız olarak tabi kılabilen bir yargının kalıcı değeri.” açıklama yaptı

Kanun değişikliklerinin yasalaşması halinde özellikle hükümetin yürütme ve yasama organlarında temsil yoluyla haklarını savunamayan topluluk ve gruplar için endişe duyduğunu belirten Türk, insan hakları savunmalarının zayıflama riski nedeniyle endişe duyduğunu ifade etti. , “Bir ülkenin uzun süredir devam eden anayasal yapısının özünü hedef alan ve köklü kurumsal garantileri etkileyen değişiklikler, yalnızca kapsamlı istişare ve geniş siyasi ve kamuoyu mutabakatından sonra yapılmalıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Türk, “Kamuoyunun ve siyasi kaygının boyutu göz önüne alındığında, İsrail hükümetini önerilen yasa değişikliklerini durdurmaya ve önerileri daha geniş bir şekilde tartışmaya ve değerlendirmeye davet ediyorum. Hukukun üstünlüğünün merkezinde yer alan bu tür konular, herhangi bir değişikliğin yargı – ve diğer hükümet organları – İsrail’in önünde yapıldığını söyledi.” Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm insanların haklarını koruma yeteneklerini azaltmak yerine geliştirmelerini sağlamak azami dikkati hak ediyor.” terimini kullandı.

haber-suloglu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu