Ekonomi

Artvin basını Yusufeli Barajı ve yeni yerleşim yerini gezdi

Artvin basını Yusufeli Barajı ve yeni yerleşim yerini gezdi

ARTVİN – Artvin’de görev yapan basın mensupları, valilik teşkilatında Yusufeli Barajı ve yeni yerleşim yerini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanan 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve ilçenin bağlı olduğu yeni yerleşim yeri, Sular altında kalacak olan, taşınarak, basın mensuplarına tanıtıldı.

Baraj kapaklarının kapanmasıyla birlikte gövdede biriken su seviyesi 2 ayda 74 metreye ulaştı.

İlçede yoğun çalışmalar devam ederken, Artvin Valiliği düzenlemesiyle kentte görev yapan basın mensupları ilçeyi ziyaret etti.

İlk olarak yeni yerleşim yerini ziyaret eden basın mensupları, yetkililerden bilgi aldıktan sonra Yusufeli Barajı’nı gezdi.

Yusufeli yeni ilçe merkezi ve Yusufeli Barajı’nı ziyaret eden gazetecilerle görüşmeye gelen Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Yusufeli Barajı ve yeni yerleşim yeri hakkında bilgi verdi.

Barajın çok zor bir coğrafyada, ağır çalışma şartlarında inşa edildiğini anlatan Doruk, “Barajın gövdesi çok etkileyici ama daha da etkileyici olan oradaki inşaat organizasyonu ve mühendislik teknikleri. Yusufeli Barajı bölgenin alt yapı şaheseri. Yüzyıl Türkiye’si ile gurur duyuyoruz.” söz konusu.

Proje kapsamında bölgede 34 milyar liralık yatırım yapıldığını kaydeden Vali Doruk, “Yalnızca barajın yapılmasıyla proje tamamlanmış olmuyor. Yusufeli Barajı ve HES projesinin yapılması değil. baraj ve elektromekanik tesisler İl merkezi dahil 19 köy barajdan etkileniyor 19 köyden 7’si farklı lokasyonda.İnşa ediyoruz.Tabii ilçe merkezini taşıyoruz.Yeni ilçe merkezi oldu. eski ilçe merkezinin hemen yukarısında diyebileceğimiz Yansıtıcılar bölgesinde kurulmuştur” dedi.

Yeni ilçe merkezinin eski ilçe merkezinin iki katı büyüklüğünde bir alana kurulduğunu anlatan Doruk, “Yeni Yusufeli 150 hektarlık bir alana kuruldu. Eski ilçe 74 hektardı. çünkü yeni ilçe merkezinin kurulduğu yer dağlık ve kayalıktı.Çok emek verildi.Çağdaş bir belde yapıldı ve vatandaşlarımıza ferah,hoş yaşam alanları yaratıldı ve vatandaşlarımız burada yaşamaya başladı. çok zor bir süreç mükemmele yakın bir süreç geçirdik.önce kamu kurumlarını sonra okulları sağlık kurumlarını taşıdık aynı zamanda vatandaşlarımız da taşındı işyerleri taşındı şu anda vatandaşlarımızın yüzde 100 e yakını konutlarda buraya taşındık.İşyerlerinin taşınmasında yüzde 80’i bulduk.Bir buçuk ay sonra artık eski ilçe merkezini konuşmayacağız sanırım.Şu anda sadece sektörü taşımadık. Aslında yeni ilçe merkezindeki sanayicimize burada hakkı olmayan vatandaşlarımıza yeni iş yerleri oluşturuyoruz. Birbiri ardına bittiğinde tüm sektörü aynı anda taşımış olacağız” dedi.

Yusufeli halkının bu süreçte istisnai sitemlerin dışında devlete ciddi destek verdiğini anlatan Vali Doruk, “Biz bu temeli hissettik. Başkanımız ilçe için hiçbir şey esirgemedi. Burada olağanüstü takviyeler yapıldı. Yusufeli Türkiye’nindir. En büyük iskan projesi.Eğer böyleyse devletin tepesinden aşağıya doğru bir hassasiyet var.Bu güçle yeri geldiğinde inisiyatif aldık ve yeni Yusufeli’ni en güzel şekilde inşa edip şekillendirdik.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu