Yaşam

2023 Yılı Plastik Poşet Satış Fiyatı Belli Oldu

Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ve enflasyonla birlikte son bir yılda hayat pahalılığı önemli ölçüde arttı. Her kalemde fiyat artışları görülürken biz bugün bu kalemleri taşıyoruz. çantalardanÇarpıcı bir haber var.

2019 yılında 25 kuruştan satılmaya başlayan çantaların fiyatının yeniden belirlenmesi talep edildi. CNN Türk’ün paylaştığı habere göre çanta fiyatları için istenen fiyat, 75 sentolarak sunuldu

Sivil Toplum Kuruluşları fiyatın aynı kalmasını istiyor, piyasa temsilcileri ise zam istiyor:

Paylaşılan detaylara göre artış talebi piyasa temsilcileri tarafından yapıldı. Öte yandan Sivil Toplum Kuruluşlarının da fiyatın 25 kuruşta sabit kalmasını istediği paylaşıldı. Yılda bir kez düzenlenen Plastik Poşet Alt Komisyonu’nda iki taraf karşı karşıya geldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, komisyonun sunduğu raporu değerlendirdi. Çanta ücreti 2023 için geçerli olacak belirlenecek. Fiyatının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Poşetler marketlerde çöpe atılacak:

2019 yılında uygulamaya konulan torba fiyat uygulamasında 25 kuruşluk ücretin 10 kuruşluk kısmı devlet tarafından ödeniyor. Geri Dönüşüm Katkısı (GEKAP) Vergi olarak gidiyordu. Ancak devlete giden paranın oranı her yıl belirlenen yeniden değerleme oranı ile değişmektedir.

Türkiye Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu hepsi 25 sent GEKAP’a gittiğini belirtti. Öte yandan önümüzdeki yıl GEKAP’a giden fiyat yeniden değerleme oranından dolayı 55 kuruş civarında olacak. Yani marketler poşet sattıkça devlete kendi cebinden ödüyor. Ekstra ücret ödenecektir.

Öte yandan Eroğlu’na göre fiyatın sabit tutulması çevre için olumlu bir karar olacak. Çünkü marketler artık poşet satarak israf olmasın diye poşet satmayacak ve çöp miktarı azalacak.

Bir başka görüşe göre çanta 75 kuruş bile değil 1 TL ve üzerine satılmalı:

Perakendeciler Federasyonu Lideri Ömer Düzgün, çantanın üretim maliyetinin kalitesine göre 1 TL’ye kadar çıkabildiğini belirtti. Bu nedenle çanta fiyatları 1 TL’nin üzerinde olmalıDüzgün, şu anda bu kültüre yer olmadığı için 75 kuruşun daha makul olacağını söyledi.

Çantanın fiyatı da çevreye ve ekonomiye yardımcı oldu:

Bakanlık verilerine göre fiyatlandırılan poşet uygulamasıyla 4 yılda kaynak yapılan poşet 550 bin ton plastik atık oluşumu 23 bin ton sera gazı salınımının önüne geçildi. Ayrıca plastik hammadde ithalatı azalmış ve yaklaşık 3,8 milyar TL tasarrufsağlanan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu