Haber

Solingen’de ırkçı saldırıda hayatını kaybeden 5 Türk, Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği’nde anıldı

Almanya’nın Solingen kentinde 30 yıl önce ırkçı saldırıda hayatını kaybeden 5 Türk, Ankara’daki Alman Büyükelçiliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

29’da ırkçılar tarafından yakılan evde yaşamını yitiren Gürsün İnce (28), Hatice Genç (19), Gülüstan Öztürk (12), Hülya (9) ve Saime Genç (5) için Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde. Mayıs 1993’te Solingen’de. anma töreni düzenlendi. Törene AK Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sarıkaya, Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışında Yaşayanlar ve Eğitim Genel Müdürü Ali Murat Başçeri ile olayda iki kızı, iki torunu ve bir yeğenini kaybeden Durmuş Genç katıldı. kızı Fadime Öztürk, gelini Türkan Genç, kardeşi Niyazi Genç ve torunları Özlem. Lara Genç katıldı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz törende yaptığı konuşmada 30 yıl önce gerçekleşen saldırının insanlığın ve huzurlu bir yerde yaşamanın bir işgali olduğunu belirterek, “Bu olay Alman tarihinde önemli bir olaydır. Bir dönüm noktasıydı.Türkiye-Almanya ilişkileri açısından da bir dönüm noktasıydı.Öncelikle ailelerin hayatlarında çok değerli bir dönüm noktasıydı.Bu nedenle bugün burada hayatını kaybeden 5 kişiyi anmak istiyoruz. Bu vesileyle yaşıyor.Bu vahşi saldırı unutulmayacak.O burada genç ailesiyle birlikte.Büyükelçilik bahçesinde bir anıt oluşturmaya karar verdik.Bugün anıt olarak bir ağaç dikmek istiyoruz.Bu ağacın yanına bir de anıt dikmek istiyoruz. sevgili Mevlüde Genç’in bir sözünü bu ağacın yanındaki bir levhaya kalıcı olarak asmak için, ‘Aşk hayatı yaşatır, nefret öldürür’ dedi. , bu sözleri sembolize eden bir unsur olacaktır.Mağdurlara, ailelerine ve toplumumuza karşı da sorumluluğumuz var.Çünkü kin ve şiddete karşı, faillere karşı omuz omuza durmalıyız. toplumdaki hoşgörüyü koruyabilir ve sürdürebiliriz.” Genç’i de anan Sarıkaya, “Hayatlarının baharında aramızdan ayrılan kardeşlerimizi unutmadık, unutmayacağız. Geçen yıl aramızdan ayrılan Mevlüde Genç başta olmak üzere Genç ailesi her zaman sevgiyi ve beraberliği tavsiye ettiler. Almanya’daki Türk toplumu ve Almanya’daki komşularının yaşadıkları tarifsiz acılara rağmen bu felaketin Almanya’da son yıllarda ırkçılık ve İslamofobinin artışına tanık olduklarını söyleyen Sarıkaya, “İki ülkeyi birbirinin en önemli düşmanı haline getirdi. Türkler ve Almanlar gibi iki toplumun birbirine daha bağlı olması, onların empati kurmasını ve birbirlerini daha iyi anlamalarını sağladı.” Camilerimize, Türk toplumumuza, Musevi cemaatimize ve sinagoglarımıza yönelik ırkçı saldırılarda artış gözlemliyoruz. Antisemitizm ve yabancı düşmanlığı bizi hem üzüyor ve daha fazla önlem almamız gerektiği konusunda bizi uyarıyor. Bu konudaki işbirliğimizi güçlendirmemiz ve artırmamız gerekiyor” dedi.

Daha sonra olayda hayatını kaybeden Genç ailesi anısına büyükelçilik bahçesine ağaç dikildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu