Haber

Seçimden Sonra Senaryoları Hazırlanmaya Başladı: Ekonomi Politikaları Değişir mi? Enflasyon Kolay Düşmeyecek!

Geçen hafta ABD’li ünlü yatırım bankası Morgan Stanley bir rapor yayımladı. Rapor Türkiye’ye yönelikti. Lakin tanınan kısımlar olan büyüme ve minimum fiyat dikkat çekti. Raporun detaylarına bakıldığındaysa seçim sonrasına yönelik senaryolar dikkat çekiyordu.

Morgan Stanley, her yatırım kurumu üzere yıl sonu yaklaşırken, senaryolar üzerinden yıllık kestirimler yapıyor.

Yabancı yatırım kurumlarının değerli bir farkı, stratejileridir. Türkiye, dünyada son 1 yıldır izlediği iktisat siyasetleriyle dikkat çeken bir ülke olurken, global iktisatta problemlerin sürdüğü dünyada gelişmiş ülkeler kitaptan okuduğunu yapıyor. Bizdeyse Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin vurguladığı şekilde ‘heterodoks’ yani ‘ortodoks olmayan’ yani kitaptakinin aykırısı uygulamalara başvuruluyor. Süreçlerini ve sonuçlarını daima birlikte yaşıyor ve görüyoruz.

Ekonomi siyasetleri süreksiz mi?

Bu siyasetlerin meyvelerini yemeyi bekleyenler olduğu kadar dikenlerinden korunmayı bekleyenler de var. Lakin klasik tabirle hepimiz birebir gemideyiz. Dikenlerden kaçanlar bir yandan bu iktisat modelinin süreksiz olduğunu 2023 seçimlerine kadar sürdürülebileceğini öngörürken seçim sonrası da değişeceğini varsayıyor. Meyvelerini yiyenlere bir şey diyemiyoruz esasen onlar için sorun yok galiba ancak anladığımız kadarıyla büyük bir kesim değil. Tekrar de devir periyot ekonomistlerin ‘servet transferi’ olarak tanımladığı modele bakıldığında nemalanması gereken kısımların de şikayetleri yükseliyor.

Herkes şikayet halinde.

Karları rekorlar kırıyor denilen ve oransal olarak hakikaten de rekor kıran bankalar şikayet ediyor. Maaşlı kesim esasen şikayet halinde. İktisat idaresine bakıyoruz onlar da şikayet ediyor. KKM’de muhakkak bir kısma transfer yapılıyor, bakınca son datalarda oraya geçişler de azaldı. Borsada rekor üstüne rekor kırılıyor, uzmanlar aman dikkat diyor, birileri tutuklanıyor. Enflasyon düşecek deniyor fakat fiyatlar artıyor. Kredi için faizler indiriliyor ancak herkese verilmiyor. Endüstrici de alamıyoruz, aldığımız kıymetli diyor. Kur ne hoş yükselmiyor deniyor, geçen yılın iki katı olsa da, ihracatçı yükselsin diyor. Bir yandan da ekonomistler kurun yükselmemesi için yapılanların maliyetini hesap ediyor. İhracat artacak deniyor, evet artıyor lakin ithalat daha çok artıyor. Cari fazla deniyor, cari açık daha çok artıyor.

Yazmaya devam ettikçe iktisatta şikayetlerin sonu gelmiyor. Pekala Morgan Stanley ne diyor?

Seçime kadar aralıkta enflasyonun yüzde 70’e, mayıs 2023’te de yüzde 47’ye düşmesi bekleniyor. Taban fiyatın yüzde 60 artması bunun da enflasyonist baskı oluşturması öngörülüyor. Seçime kadar kamunun fiyatladığı mallarda tavan fiyat uygulamasıyla talebin sonlandırılması biçiminde bir enflasyonla çaba öngörülüyor.

Senaryoları ve mümkün sonuçlarını eski üst seviye bankacı Prof. Dr. Şenol Babuşçu inceliyor.?

twitter.com

Senaryo, iktidarın 2023’te yeniden seçilmesi üzerine gelecek yıl ekonomi politikasında seçim sonrası da aynen devam edilmesi şeklinde.

Düşük faiz politikası devam edecek, yüzde 9’da kalması bekleniyor. Krediler ve yabancı paralar üzerindeki sıkı denetimlerin de sürmesi bekleniyor. 2023’te büyüme ve ihracatta yavaşlama bekleniyor ve kurda denetimli bir yükseliş öngörülüyor. 2023 büyümesi bu senaryoda yüzde 2,8 bekleniyor. 2023’ün ikinci yarısında birinci yarısına nazaran, TL’de kıymet kaybı ve ertelenen fiyat ayarlamaları enflasyonu yine tetikleyebilir. Enflasyonun da yüzde 53 düzeyinde oluşması öngörülüyor.

Her iki senaryoda da 2023’de büyüme yavaşlayacak. İhracatta yavaşlama ve seçim öncesi dış finansman muhtaçlığı dikkate alınarak paranın paha kaybetmesine müsaade verilecek.

İkinci senaryoda işlerin değişmesi halinde olacakları iddia ediyor. İktidarın değişmesi ya da kalması burada tesirli değil. Bir formda siyaset değiştiğinde neler olacak?

twitter.com

Ortodoks siyasetlere geri dönülecek ve makro istikrar programı uygulanacak. Bu senaryoda faiz oranları seçim sonrası yüzde 35’e yükselecek. Bankacılıkta düzenlemeleri eskiye dönecek böylece yurt dışından sermaye, portföy ve yatırım gelecek.

Bu senaryoda ayrıyeten mali duruşla faizler yüzde 35’e çıkacak. TCMB’nin kredibilitesi ve rezervleri artacak. TL’nin paha kaybı sınırlanacak. Fakat fiyatlamalardaki gecikmeler, düşüşü yavaşlatacağından enflasyon 2024 yılında da yüzde 20’ler seviyesinde olacak. Bütçe açıkları 2022 sonunda ve doğalgaz, elektrik, kamunun belirlediği öteki fiyatlamalar, KKM maliyeti ve maaş artışları da eklenince bu oran 2023’te artacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu