Ekonomi

Resmi Gazete’de ‘bedava doğalgaz’ kararı

Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yaptığı toplantıda “Doğal Gaz Tüketimi İçin Sistem Kullanım Ücretlerine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasları” belirledi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 1 aylık “bedava doğalgaz” kullanmanın maliyeti 40 milyar lira olarak hesaplandı. Uygulamadan 19,7 milyon abone faydalanacak. Aboneden tahsilat yapılması durumunda fatura iptal edilecek ve tahsil edilen bedel 3 iş günü içerisinde nakden ve defaten ödenecektir.

TÜM ABONELER FAYDALANACAK

Konuyla ilgili açıklama yapan EPDK Lideri Mustafa Yılmaz, Türk elektrik şubesinin tarihi günlerden geçtiğini belirterek, “Hep birlikte bir hayalin gerçekleşmesine tanık oluyoruz. Ancak, henüz yolun başındayız. Yerli doğalgaz tüketicilerimizin yüzünü güldürmeyecek. Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi ve küresel bir enerji devi olmasının da önünü açacak.”
24 Nisan-31 Mayıs ortası arasında geçerli olacak bedava doğalgaz faturası uygulaması ve ardından 1 Mayıs 2024’e kadar uygulanacak indirimden tüketicilerin memnun olması gerektiğini hatırlatan Yılmaz, gereken detayları titizlikle düşündüklerini vurguladı. uygulama için yol ve orijinalleri belirlerken tüm aboneler için.
EPDK Lideri Yılmaz, şöyle devam etti:
“19,7 milyon doğalgaz abonemiz var. Merkezi sisteme bağlı konut sayısı ise 2,8 milyon. Yaklaşık 320 bin faturasız abonemiz var. Yöntemleri ve dayanakları belirlerken titizlikle irdeledik. Hiçbir abone hakkının kaybolmaması için gerekli tüm detayları kapsayan bir düzenleme yaptık. Dağıtım şirketleri de gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek vatandaşlarımıza hizmet verecek. Elbette süreci yakından takip edeceğiz. Cumhurbaşkanlığı düzenlemelerinin sağladığı ücretsiz kullanım ve uygulanacak indirim ile vatandaşımızın cebinde yaklaşık 40 milyar TL kalacak.

‘BEDAVA DOĞALGAZ YÖNETMELİĞİ’NİN DETAYLARI…

24/4/2023 (bu tarih dahil) tarihinden 31/5/2023 (bu tarih dahil) tarihine kadar olan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin ilk fatura tahakkuklarında, sistem kullanım bedelleri ve ilgili vergilerin tamamı, Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı bütçesi.

Hesaplanan tüketim bedeli üzerinden yüzde yüz indirim yapılarak ödenecek toplam bedel faturada 0 (sıfır) Türk Lirası olarak gösterilecektir.

24/04/2024 tarihinden sonra ayıplı olarak tahakkuk eden faturalar iptal edilerek, varsa fazladan alınan bedeller aboneye iade edilecektir. Firmalar faturanın iptalinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde aboneye nakden ve nakden iade etmekle yükümlü olacaklardır. İade yükümlülüğü, mekanik sayaç kullanan aboneler için ilk fatura mahsuplaştırılarak, ön ödemeli sayaç kullanan aboneler için hesaba kontör yüklenerek yerine getirilebilir.

6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle doğalgaz faturaları geciken konut, ibadethane ve cemevi abonelerine tahakkuk ettirilecek ilk faturalardaki tüketimlerinin otuz günlük kısmı, bakanlık bütçesi

1/5/2024 tarihine kadar olan tüketim faturalarında, 24/4/2023 tarihinden 31/05/2023 tarihine kadar tahakkuk ettirilecek ilk bedelsiz faturayı müteakip, tüketimin 25 m3’e kadar olan kısmı için indirimli fiyat, hesaplanan indirimli fiyat toplam fatura tutarından düşülecektir. Yapılacak hesaplamalarda; 25 m³’e kadar doğalgaz tüketiminden düşülecek kısım “metre bazında” belirlenecek. Sayaçtan ölçülen tüketimin fatura dönemi içinde 25 m³’e ulaşmaması durumunda, 25 m³’ün altındaki ölçü sonraki dönemlerde indirime tabi olmayacaktır.

Fatura döngüsünün herhangi bir nedenle altmış günü aşması durumunda, bir önceki faturanın tebliğinden itibaren her ay için azami 25 m³ doğal gaz tüketimi tüketim ölçüsünden düşülecektir.

Merkezi sistem tüketicilerine uygulanacak tüketim indirimi tedbiri, merkezi sisteme bağlı konut, ibadethane ve cemevleri toplam sayısından bireysel abonelikli daire sayısı çıkarılıp 25 m3 ile çarpılarak hesaplanacaktır. Bu tüketime karşılık gelen sistem kullanım bedelleri ve diğer tutarlar, merkezi ısıtma sistemi müşterisine tahakkuk ettirilecek faturada indirime tabi olacaktır. Merkezi sistem binalarındaki bireysel aboneler, kendi abonelikleri üzerinden indirim uygulamasından yararlanacak. (Örneğin, 40 dairelik merkezi sistem binada 20 adet bireysel abonelik (mutfak ve/veya şofben için) olması durumunda bu abonelere kendi faturalarında, bireysel aboneliği olmayan kalan 20 daire için ise; merkezi sistem aboneliği üzerinden 20×25 m3 indirim uygulanacaktır.)

24/4/2023 tarihinden sonra ön ödemeli sayaçlarla konut, ibadethane ve cemevlerinin sayaçlarının ilk okumasında endeks değeri üzerinden hesaplanan tüketim ölçüsü abonenin hesabına “kredi” olarak yansıtılacak ve bedava kredi verilecektir. bu kredi karşılığında abonenin bir sonraki alışverişine yüklenir.

Tüketici tarafından yapılacak ilk doğal gaz kredisi alım sürecinde, ön ödemeli sayaç kullanan merkezi ısıtma sistemi müşterilerine kredilendirilen ölçü veya bedelin tamamı dağıtım şirketi tarafından bedelsiz kredi olarak yüklenecektir.

Dağıtım şirketleri, 31/5/2023 tarihine kadar bu Tarz ve Esaslar kapsamında abonelerinden mekanik sayaç kullananlara en az bir fatura, ön ödemeli sayaç kullananlara en az bir okuma bildirimi bırakmakla yükümlü olacak. en geç. Dağıtım şirketleri, 1/5/2024 tarihine kadar ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevleri abonelerinin sayaçlarını ayda en az bir kez okumak ve okuma bildirimi bırakmakla yükümlü olacak. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu