Haber

Pakistan: İmran Han’ın destekçileri seçimi önde tamamladı

Pakistan’da 8 Şubat’ta yapılan ve Pazar günü açıklanan nihai seçim sonuçlarına göre, tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin (PTI) desteklediği bağımsız adaylar, seçim yarışını önde tamamladı. Ulusal Meclis’te 101 sandalye var.

Bir diğer eski başbakan Navaz Şerif’in liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) 75 sandalyeyle ikinci sırada yer alırken, 54 sandalye kazanan Pakistan Halk Partisi (PPP) üçüncü sırada yer alıyor.

Hiçbir partinin salt çoğunluğa sahip olmaması nedeniyle ülkede koalisyon görüşmeleri yapılması bekleniyor. Siyasi gözlemciler, Pakistan’ın haftalarca sürecek siyasi belirsizlikle karşı karşıya kalabileceğini ve PTI’nın desteklediği bağımsız adayların alacağı kararın gelecekte belirleyici olacağını söylüyor.

Seçim Komisyonu’nun, sandıkların kapanmasından 60 saat sonra kesin seçim sonuçlarını yayınlaması, ülkede yolsuzluk endişelerine yol açtı.

Polisten ‘sert müdahale’ uyarısı

Pakistan polisi Pazar günü, Khan’ın partisinin destekçilerini seçim sahtekarlığı iddialarını protesto etmeye davet etmesinden sonra yasadışı toplantılara müdahale edecekleri konusunda uyardı.

Yetkililer, iki veya daha fazla kişinin bir araya gelmesini yasaklayan yasa kapsamında sıkı tedbirler alacakları konusunda uyardı. İslamabad Emniyet Müdürlüğü’nden pazar günü yapılan açıklamada, “Bazı kişiler Seçim Komisyonu ve diğer devlet daireleri çevresinde yasa dışı toplantılar kışkırtıyor. Bu toplantılara karşı yasal işlem başlatılacak. Toplantı talebinde bulunmanın da bir suç olduğu unutulmamalıdır. suç.”

PTI liderleri “seçimlerde hile olmasaydı daha fazla sandalye kazanacaklarını” iddia ediyor. Seçim gününde ülke çapında bir ağ kesintisi ve sonuçların yavaş sayılması, ordunun PML-N’nin başarısını garanti altına almak için süreci etkilediğine dair şüphelere yol açtı.

PTI Başkanı Gohar Ali Khan Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında “Pakistan genelindeki seçimler kurnazca manipüle edildi” dedi ve destekçilerini Pazar günü “barışçıl protesto” yapmaya çağırdı.

AFP, Reuters/AI,ET

DW Türkçe’ye sansür olmadan nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu