Haber

Nusret’i Vietnam’da taklit eden erişteciye 5,5 yıl hapis

Vietnam’da Nusr-Et restoran zinciri sahibi Nusret Gökçe’nin tuz dökme hareketini taklit eden erişte satıcısı, “devlet karşıtı” olduğu iddiasıyla 5,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Peter Lam Bui, dört yıl daha denetimli serbestliğe tabi olacak.

Peter Lam Bui, parodi görüntüsünü 2021’de Vietnam Kamu Güvenliği Bakanı To Lam’ın Londra’daki Nusr-Et’te 1.000 £ değerinde 24 karat altın kaplama biftek yerken fotoğraflanmasının ardından çekmişti. Ülkesinde sivil toplum kuruluşu üyelerine ve muhalefete gözdağı vermekle suçlanan Bakan Lam, halkı yoksullukla mücadele ederken böylesine değerli bir yemeği yediği için eleştiri aldı. Lam aynı zamanda ülkeyi yöneten 16 üyeli Politbüro’nun da üyesi.

EVE POLİS BASKISI

Nusret Gökçe’nin ‘Tuz Bae’ lakabına atıfta bulunan Peter Lam Bui, Nusret’in tuz dökmesi gibi bir şehriye çorbasına baharat atıyordu. Görüntünün yayınlanmasından günler sonra polis Bui’nin evine baskın düzenledi. Gözaltına alınan Bui, “Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti’ne karşı çıkmak amacıyla materyal üretmek ve yaymakla” suçlandı.

Vietnam Ceza Kanunu’nun bu unsuru, insan hakları örgütleri tarafından onu ülkedeki muhalefeti bastırmak için kullanmakla eleştirildi.
Bui’nin geçmiş paylaşımları da incelendi ve o paylaşımlardan kendisi de suçlandı. Bui, yaptığı paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu öne sürse de mahkemeyi ikna edemedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson’a göre Vietnam, bölgedeki en hoşgörüsüz ülkelerden biri. Vietnam’da insan hakları ihlallerini belgeleyen gazeteci Nguyen Lan Thang, Nisan ayında altı yıl hapis cezasına çarptırıldı ve bir diğer gazeteci Pham Doan Trang, geçen yıl tam da kanunun gerektirdiği şekilde dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı. (BBC Türkçe)

haberaskale.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu