Teknoloji

Dev pençeli ClearSpace-1 uydusu uzay yolculuğuna hazırlanıyor

ClearSpace, bir İsviçre havacılık şirketi, uzay çöplerini yakalamak için dört kollu pençeli dev bir robotik uydu kullanarak Dünya yörüngesindeki çöpleri temizleme çabalarının ilk program incelemesinin ardından Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) izin almayı başardı.

Şirket tarafından bu hafta duyurulan şirketin pençe benzeri uzay aracı, uzaydaki enkazı yakalayıp yanması için Dünya atmosferine gönderecek. ClearSpace-1 planlarının ilk büyük incelemesinde ESA’dan yeşil ışık yaktığını söyledi. . ClearSpace, geçen yıl Ekim ayında kavram kanıtı testini geçtikten sonra, şimdi tasarımları tamamlama, ekipmanı güvence altına alma ve 2026’da planlanan bir lansman için tam ölçekli ClearSpace-1’i inşa etme sürecine başlayacağını söyledi.

ClearSpace CTO’su ve kurucu ortağı Muriel Richard-Nocabir basın açıklamasında, ” Deneyimli bir Avrupa endüstri ekibi ve ESA ile yakın işbirliği ile birlikte, bu önemli kilometre taşına verimli ve teknolojik olarak sağlam bir şekilde ulaşmayı başardık.” söz konusu.

ESA, ClearSpace-1 projesini ilk olarak Eylül 2019’da kabul etti ve ardından 2025 için planlanan bir lansmanla. ESA ile ClearSpace arasındaki sözleşme o sırada yaklaşık 86,2 milyon avro değerindeydi. Şirketin planı, 2013 yılında fırlatılan ESA Vega roketinin ardından 2026 yılında ClearSpace-1’i Dünya yüzeyinin 800 kilometre yukarısında fırlatmaktır. a Vega İkincil Yük Adaptörü (Vespa)Uydunun kapma kabiliyetini üst fazına nişan alarak gösterdiği belirtiliyor.

ESA, Dünya yörüngesindeki uzay operasyonlarının geride bıraktığı uzay enkazı miktarını azaltmakla yakından ilgileniyor. Uzayla ilgili çalışmaların artmasıyla birlikte hızla büyüyen uzay çöplüğü göz önüne alındığında, bu tür çalışmaların artması kaçınılmazdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu