Haber

BM Genel Sekreteri Guterres: UNITAMS’ın kaderi BMGK kararına bağlı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin Sudan’daki Entegre Geçiş Yardım Misyonu’nun (UNITAMS) kaderine BM Güvenlik Konseyi’nin karar vereceğini söyledi.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ndeki Sudan oturumunun ardından basına açıklamalarda bulundu.

Guterres, Sudan konusunda BMGK ve Genel Sekreter’in farklı sorumluluk alanlarına sahip olduğuna dikkati çekerek, “Konsey’e, BM UNITAMS Başkanı ve BM Sudan Temsilcisi Volken Perthes’e güvenimin tam olduğunu bir kez daha bildirdim. sorumluluk alanım doğrultusunda.” dedi.

Guterres, “Görevin (UNITAMS) bir dönem daha devam edip etmeyeceğine karar vermek BMGK’ye kalmış” dedi. söz konusu.

2021 yılında BMGK kararı ile kurulan UNITAMS’ın görev süresi 3 Haziran 2023’te sona eriyor.

Sudan, Perthes’e alternatif adaylık çağrısında bulundu

Guterres, Sudan’daki durumu görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırmıştı.

Sudan Egemenlik Kurulu Lideri ve Ordu Komutanı General Abdulfettah al-Burhan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten BM Sudan Temsilcisi Volker Perthes’e alternatif bir aday göstermesini istedi.

Guterres, Perthes’i desteklemeye devam ettiğini belirtti.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Ordu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü Çevik Kuvvet’in (HDK) 2 yıl içinde tamamen orduya entegre edilmesini istemiş ve HDK bunu 2 yıl içinde kabul etmiştir. sivil bir hükümetten yaklaşık 10 yıl sonra. Yapabileceğini açıklamasıyla başlayan söz düellosu ve tırmanan gerilim, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü.

2019 yılında darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir döneminde Darfur’da isyancılara karşı mücadele etmek, asayişi korumak ve asayişi sağlamak için milis yapılanması olarak oluşturulan HDK, giderek bağımsızlaşan yapı, onbinlerce üyeye sahiptir.

Ülke içinde bir milyondan fazla insanın yerinden edildiğini belirten BM, çatışmalar nedeniyle 300 bin kişinin komşu ülkelere kaçtığını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 500 kişinin de yaralandığını bildirdi.

cilimliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu