Haber

5 Bin TL Büyük İkramiye Adaletsizlik Vicdanları Acıtıyor

5 bin TL’lik ikramiyeyi kim aldı? ÇKS’ye kayıtlı emekliler banka hesaplarını kontrol ettiklerinde 5 bin TL ikramiyenin yatırılmadığını görünce şok oldu!

Günlerdir bu sorunun cevabı aranırken Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, konu hakkında Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunarak, “Turizm Amaçlı Konut Kiralama Şartlarında Değişiklik Yapılıyor” dedi. ve Bazı Kanunlar 2 Kasım 2023 tarihli ve 32357 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İnşaat Kanunu’nun 20’nci maddesi ile 6662 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen Süreksiz Madde 98’e göre” 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanun ile emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 Bin TL ikramiye ödenmesi hükme bağlandı. Kanun metninde bahsi geçen; Bu Kanun kapsamında veya 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında 2023 yılı Ekim ayında gelir veya maaş alırken sigortalı olarak çalışanlar ile 4’üncü unsurun birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında faaliyet gösterenler Bu Kanun kapsamındakiler ile sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamında faaliyet gösterenler. 1 inci maddenin ikinci fıkrasında sayılan işyerlerinde çalışanlara maaşları kesilmeden bu unsura uygun ödeme yapılmaz. Ancak ölüm geliri ve aylığı alanlar hakkında bu fıkra kararları geçerli değildir” dedi.

Alay HAMZAÇEBİ
Büro-İş Sendikası Başkanı

5 Bin TL’lik Büyük İkramiyeyi Kimler Kazanamayacak?

Hamzaçebi, “Bu Kararlar dikkate alındığında; Aylık geliri yaklaşık 125 bin lira olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yeniden seçilen emekli milletvekillerini kapsamadığı, dolayısıyla yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçilen emekli milletvekillerinin emeklilik ikramiyesi alabileceği anlaşıldı. 5 bin TL. 7 bin 500 TL emekli maaşı alan, kirasını ödeyemeyen, sağlıklı beslenemeyen, geçimini sağlayamayan ve bu nedenle ikinci işte çalışmak zorunda kalan dar gelirli bir emekliye 5 bin TL ikramiye ödenmemesi, vatandaşları üzüyor. vicdan. Kanun metninde geçen “Bu Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına girecek şekilde faaliyetlerde bulunanlar” ibaresi kanunun 4’üncü maddesinde tek tek sıralanmıştır. HAYIR. 5510. 2) Gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı olanlar, 3) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortaklar, sermayesi paylara bölünmüş limited şirketlerin komandit ortakları ve diğer şirketlerin ve ekipman yan kuruluşlarının tüm ortakları,
4) Tarımsal faaliyette bulunanlar, Bunlar arasında; 2. unsurda sayılan esnaf ve sanatkarlar zaten kanun gereği gelir vergisinden muaftır ve zar zor geçinebilen bireylerdir. Bunlar, 3. sayımızda yer alan, yalnızca kendi tüketimini karşılayacak kadar tarımsal üretim yapan, hatta hiç üretim yapmayan ancak Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı oldukları için 5 bin lira ikramiyeden mahrum kalan çiftçilerdir. Bilindiği gibi ÇKS’ye kayıtlı olanlara mazot ve gübre takviyesi yapılıyor. Verilen takviyeler sadece sembolik miktarlardır. Yıllık 250 lira mazot ve gübre takviyesi alan, ÇKS’ye kayıtlı yüz binlerce emekli var. “Bu kişiler 5 bin TL’den en az 250 TL kesilip kalan bedelin kendilerine ödenmesini talep ediyor.”

Esnaf ve Sanatkarlar 5 Bin TL Emekli İkramiyesini Alamadı

Böylece; Hatta pandemi döneminde evden çıkmanın yasak olduğu dönemde burayı hobi bahçesi olarak kullanan, evcil hayvan ve kümes hayvanı besleyen, kendi tüketimi için meyve ağacı yetiştiren, çocuğunu beslemek için ÇKS’ye kayıt yaptıranlar bile var. Polisle sorun yaşamamak için hayvanları suluyor ve ağaçlarını suluyor. Bu kişiler bile 5 bin liralık ikramiyeyi alamadılar. – 4. unsur kapsamında sermayesi ve geliri büyük olan ancak çoğunluk hissesine sahip olan bir Anonim Şirketin yönetiminde olmayan kişi 5 bin lira ikramiye alırken, sermayesi ve geliri çok düşük olan kişi çoğunluk hissesine sahip olabilir. sermayesi bulunan ve bu sermayeyi tüketen kişi, tasfiye masrafını karşılayamadığı için faaliyet dışı kaldığı için Vergi Dairesi ve Ticaret Sicili’nden tescil ettirilebilir. Limited Şirketinin yüzde 1 hisseye sahip olan ortağı ise 5 bin liralık ikramiyeden yararlanamadı. Hukuk ve uygulama genel olarak değerlendirildiğinde; Kendi içinde pek çok tutarsızlık barındırdığı, adaletsizliğe yol açtığı, en alt gelir grubunda yer alan yüzbinlerce küçük esnafın, sanatkarın, köylünün ve çiftçinin başına gelenlerin yeniden geçimini sağlamak zorunda kaldığı anlaşılmaktadır. Emeklilerimiz açlık ve yoksullukla mücadele ediyor. Yeterli olmamakla birlikte, emekli olup olmadığına, ikinci bir işte çalışıp gelir elde edip etmediğine bakılmaksızın tüm emeklilere her ay 5 bin TL verilmesi gerekiyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

golcukajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu